A csokis joghurtos süti azért készült, mert annyira sokan kértetek diétás recepteket, hogy gyorsan elő is rántottam a kedvencemet. A csokis joghurtos süti azért klassz mert, nem kell hozzáadni semmilyen zsiradékot és egyetlen tálban ki lehet keverni. Ráadásul ez a joghurtos süti cukor- és gluténmentes is. Szerintem ez elég menő úgy, hogy nincs kompromisszum vagy fűrészporos íz. Csokit csak újabban teszek rá, teljesen jó nélküle is, de annyira kevés kell a tetejére és olyan jól tud esni…, hogy na. Az a kevés kalória még belefér.
📖 Recept
Csokis joghurtszelet recept
Hozzávalók
A joghurtos sütihez:
- 4 db tojás
- ¼ teáskanál só
- 5 dkg 1:4 édesítő (vagy 10 dkg cukor)
- ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 35 dkg görög joghurt
- 4 dkg vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál sütőpor
A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé (cukormentes)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 30 x 10 cm-es vekniformát sütőpapírral bélelünk. (Lehet kisebb a sütőforma, akkor magasabb lesz a süti.) A tojásokat egyesével egy keverőtálba ütjük. Beleszórjuk a sót és habverővel addig verjük, amíg a térfogata a háromszorosára nő és kihalványodik. Ekkor beleszórjuk az édesítő felét és tovább habosítjuk 1 percig, hogy beleolvadjon majd jöhet bele a maradék édesítő is. Ha már ezzel is simára dolgoztuk és keményebb a hab, belereszeljük a citromhéjat is. Ízesítjük vaníliakivonattal és belekanalazzuk a görög joghurtot. Csak éppen addig keverjük, amíg eldolgozzuk, hogy ne keverjük ki a beledolgozott levegőt.
- Egy szűrőbe szórjuk a vaníliás pudingport, a sütőport és beleszitáljuk. Ezzel is éppen csak addig keverjük, amíg sima és csomómentes lesz a tészta. Öntsük a sütőpapírral bélelt formába és tegyük az előmelegített sütőbe 30 percre sülni. Sütés végénél szúrjunk bele egy kést és ha nyom nélkül kijön, akkor átsült. Ha még tapad rá a tészta süssük tovább, hogy a közepe se legyen lágy. Ha elkészült borítsuk egy rácsra, emeljük le a formát és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla. Így hagyjuk teljesen kihűlni kb. 20 perc alatt.
- A csokoládét kicsire összetörjük és a mikróban 30 másodpercenként átkeverve megolvasztjuk és a sütemény tetejét díszítjük vele.
- Ha a tojásfehérjét külön felvered és a végén forgatod bele lazán, akkor teljesen piskótás, laza állaga lesz a sütinek. Én ennél jobban szeretem a szaftos, harapható textúrát, de tortának mindenképpen lazítanám a kemény habbal.
- Ha gyümölccsel szeretnéd elkészíteni, akkor mindenképpen még fagyosan szórd a tésztába sütés előtt. Kb. 7-10 dkg gyümölccsel kell számolni. Nekem ezekkel ízlett a legjobban: málna, meggy, eper, áfonya.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?