A padlizsán az egyik legfinomabb zöldség, és a belőle készült krém pedig nagyon finom. Kenheted kenyérre, chipsre vagy pirítósra.
Hozzávalók
2dbpadlizsán
2dbhagyma(ízlés szerint)
2dbfokhagymagerezd(ízlés szerint)
4evőkanálolívaolaj
só és frissen őrölt bors
¼teáskanáloregánó
¼teáskanálfüstölt paprika
5evőkanálgörög joghurt(vagy tejföl)
3szálpetrezselyem
Elkészítés
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és egy tepsit alufóliával kibélelünk. A padlizsánokat megmossuk, a két végét levágjuk, felezzük és mélyen beirdalva a tepsire tesszük őket. A hagymákat félbevágva mellé pakoljuk, a fokhagymagerezdeket pedig a héjával együtt. Meglocsoljuk kevés olajjal és fűszerezzük 1-1 csipet sóval, borssal, oregánóval és füstölt paprikával.
Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük, ekkor kivesszük és a megsült hagymákat félretesszük. A padlizsánokat még tovább sütjük, amíg megpuhulnak. Kb. 15-20 perc még. Egy fogpiszkálóval több helyen szúrjuk meg, hogy elég puhára sültek-e. Ha igen, hagyjuk langyosra hűlni.
Egy deszkán kaparjuk ki a húsukat, villával nagyjából törjük pépesre és, szedjük egy keverőtálba. Aprítsunk hozzá annyi sült hagymát, amennyire hagymásan szeretjük. Én kevéssel szeretem, de ahány ház, annyi szokás. A fokhagymára ugyanez igaz. Van, aki belekaparja mindhárom gerezd puha húsát, nekem elég bele 1 gerezd.
Hozzákeverünk annyi joghurtot, amitől még nem lesz túl híg és újra sózzuk, borsozzuk. Végül felaprítjuk a petrust és belekeverjük.