A szárított paprikáknak egy ollóval levágjuk a szárát és félbehasítjuk, hogy a magokat ki tudjuk szedni. (Természetesen benne is maradhat, ha valaki szereti.) Beletépkedjük őket egy tálba és öntsünk rá bőségesen forró vizet. Így hagyjuk hidratálódni negyed órát.
A lilahagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágva az aprítógépbe szórjuk. A gyömbért egy kis kanállal megpucoljuk és darabolva adjuk a többihez. Reszeljük bele egy zöldcitrom héját és a levét is facsarjuk rá. Emeljük bele a kicsit felpuhult csiliket és aprítsuk 1 percig. Kaparjuk vissza, ami a gép szélére tapadt és folytassuk a pürésítést, amíg szép sima lesz.
A jalapeñot és a kápia paprikát megtisztítjuk a magoktól és a csumától és aprítva adjuk a többihez. A géppel dolgozzuk egészen finomra és krémesre. Feltétlenül kóstoljuk meg, hogy eltaláltuk-e azt az erősséget, amit szeretünk. Itt még lehet hozzáadni csilit, ha erősebbet szeretnénk és sima paprikát is, ha túl erős lett és halványítani szeretnénk a csípős ízt. Egy serpenyőt hevítsünk fel közepes lángra, öntsünk bele olajat és szedjük rá a krémet. Szórjuk meg a barna cukorral és időnként megkeverve kezdjük főzni. Ha szeretnénk bele sót tenni, az is most jöjjön bele. Kb. 20 perc elteltével, ha már sűrűnek tűnik, húzunk bele a spatulával egy csíkot. Ha nem folyik össze, akkor készen is van. Vegyünk elő egy csatos üveget és kanalazzuk bele a kész csilit. Miután kihűlt, tegyük a hűtőbe, ahol 3 hétig áll el.
Tipp:
Ha többet készítesz, és szeretnéd télre eltenni, akkor mindenképpen steril üvegekbe tedd, állítsd fejjel lefelé és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Felbontás után, mindenképpen hűtőben tárold.