Vízkereszt napjával, január 6-al zárul a karácsonyi ünnepkör a keresztény hagyományok szerint. Sok országban ünneplik kifejezetten erre a napra sütött koronát formázó kaláccsal.
Hozzávalók
25dkgkenyérliszt(BL80)
25dkgfinomliszt(BL55 + a formázáshoz)
7dkgporcukor
1dkgvaníliás cukor
¼teáskanálsó
7grammporélesztő(vagy 2 dkg friss)
10dkgétcsokoládé(lencse vagy apróra vágott)
3dltej(langyos)
7dkgteavaj(puha)
1dbszáraz bab(vagy mandula)
1dbtojás
2evőkanálhántolt mandula
Elkészítés
A liszteket a porcukrot és a vaníliás cukrot átszitáljuk egy nagy keverőtálba. A só csak simán az egyik oldalra és az élesztő a másikra. Így keverjük össze a száraz alapanyagokat majd a csokoládét is.
Ha beleforgattuk jöhet hozzá a langyos tej (ha friss élesztőt használunk, akkor azt a tejben oldjuk fel) és a dagasztás. Ha már felvette a folyadékot adjuk hozzá a puha vaj felét és dolgozzuk bele. Ekkor jöhet a maradék is és elszántan dolgozzuk ki. Addig kell dagasztani, amíg szépen elválik a táltól és a kezünktől is.
A csoki a kezünk melegétől kicsit megolvadt és megszínezte a tésztát. Szép feszes gombócot alakítunk belőle, fóliázzuk le és kelesszük a duplájára, ami lehet egy óra, de ha hűvösebb van, akkor több idő is kellhet hozzá.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk és levágjuk az ötödét, a középső nagy bucihoz. Formázzunk egy feszes golyót belőle és tegyük egy sütőpapírral bélelt 30 x 40 cm-es tepsi közepére. A maradék tésztát 8 egyenlő részre vágjuk és egyesével golyóvá formázzuk úgy, hogy közepe felé feszesre húzgáljuk és a deszkán gömbölyítjük. Így sorakoztatjuk körben a nagy mellé. Ne felejtsünk el, az egyik közepébe elrejteni egy babszemet.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és a megformázott kalácsot kelesszük újra a duplájára, ami mindenképpen kevesebb idő, mint az első, de a méretét nézzük ne az órát. Nálam 30 perc kellett.
Egy tojást kettéválasztunk és a sárgáját összekeverjük. Alaposan kenjük le vele a tésztát mindenhol. Végül hintsük meg hántolt mandulával. Így mehet az előmelegített sütőbe, 30 percre sülni. Ha kopogásra üreges a hangja, akkor jó.