Egy valódi csokirajongó biztosan szereti a trüffeltortát, ahol a tészta is nagyon csokis és szaftos és a tetején a rumos trüffelkrém is. Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítést.
Hozzávalók
A csokoládés tésztához:
4dkgtejcsokoládé
5dkgétcsokoládé
4dkgkakaópor(cukrozatlan)
1,8dlkávé
24dkgfinomliszt(BL55)
1teáskanálsütőpor
½teáskanálszódabikarbóna
¼teáskanálsó
5evőkanálrum
12dkgtejföl
22dkgteavaj(puha)
40dkgporcukor
4dbtojás
A rumos trüffelkrémhez
15dkgétcsokoládé
1,2dlhabtejszín
4evőkanálrum
A díszítéshez:
3dkgétcsokoládé
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (légkeveréssel 160 fok) és sütőpapírral béleljünk ki, egy 24 cm-es tortaformát.
A csokoládét kisebb darabokra vágva szórjunk egy tálba. Szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és öntsük fel a forró kávéval. Tegyük félre, hogy a csoki is felolvadjon. Addig szitáljuk át egy második tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és keverjük össze.
A már megolvadt kávés csokit, keverjük simára majd adjunk hozzá a rumot és a tejfölt is. Egy harmadik tálban, a puha vajat egy kézi robotgéppel keverjük át. Szitáljuk bele a porcukrot, hogy ne legyen csomós és keverjük legalább 2 percig. Most jöhet bele 4 tojás egyesével úgy, hogy mindig alaposan beledolgozzuk, mielőtt hozzáadjuk a következőt. Általában tojásonként 2 percig keverem.
Szedjük bele a lisztes keverék és a csokis folyadék felét és dolgozzuk simára. Keverjük bele a megmaradt lisztet és csokit is. Öntsük át az előkészített formába és simítsuk el a tetejét. Így tegyük az előmelegített sütőbe sülni 50-55 percre sülni.
Addig készítsük el a tetejére a krémet. Ehhez aprítsuk finomra a csokoládét és szórjuk egy kisebb lábasba. Öntsük fel a tejszínnel és közepes lángon, kevergetve melegítsük fel. Amikor a csoki elolvadt levesszük a tűzről és a rummal ízesítjük.Szedjük át egy keverőtálba és miután kihűlt tegyük a hűtőbe.
A tortát vegyük ki egy rácsra, végezzünk tűpróbát a közepén. Ha kicsit nedves, morzsás a közepe, akkor pont jó. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a tortánk vegyük ki a formából és tegyük egy tálaló tálra. A hideg csokis krémet egy robotgéppel keverjük habosra. Szedjük a torta tetejére és egy kenőkéssel szépen terítsük el. Végül forgácsoljunk rá csokit egy hámozó segítségével. Hűtőben tárolva 3 napig friss marad.