A legcsokisabb süti címre jó eséllyel pályázik a rumos trüffeltorta. Az alapja egy nagyon csokis, rumos, szaftos piskóta, amit megkoronázunk a rumos trüffelkrémmel. A látványa nem is árulja el, hogy maga a tészta is szaftos, rumos, egy valódi élvezet. És hozzá rumos csokikrém a tetején, egyszerűen tökély. Szerintem megállja a helyét egy ünnepi eseményen is. Ráadásul kezdőknek is bátran ajánlom, mert ezt nem lehet elrontani, bárki meg tudja csinálni.
Csokoládé a tésztában
Én szeretek vegyesen tej és étcsokit használni hozzá, mert így teljesebb lesz az íze. Természetesen lehet használni csak étcsokit vagy tejcsokit is. Előbbit azoknak ajánlom, akik odavannak a 85-90%-os étcsokoládékért.
Ha nem olvadt fel a csoki a forró kávétól, akkor rá lehet melegíteni egy kicsit a mikróban, de megmondom őszintén, ha így járok se szoktam. Én szeretem, hogy ilyenkor kisebb csokidarabok maradnak a tésztában.
Mi az a kakaó virágzás
Az angol szakirodalom nevezi “cocoa bloom”-nak azt, amikor a felhasználás előtt első lépésként forró folyadékot öntünk rá, ami lehet víz, tej vagy kávé is. A forró folyadék feloldja a kakaó szunnyadó aromáit és sokkal intenzívebb, finomabb ízű lesz. Ezt a technikát minden kakaós receptben érdemes alkalmazi.
Le lehet cserélni a kávét és a rumot?
Természetesen igen. A kávé helyett forró vízzel lehet helyettesíteni úgy, hogy plusz egy teáskanál kakaóport szitáljunk a csokihoz.
A rumot lehet helyettesíteni más alkoholos italokkal is, de ha az alkoholmentesség a cél, akkor a narancslét javaslom helyette.
A tészta összeállítása kezdőknek
Szerintem ez a recept szuper arra, hogy egy kezdő süti sütőt végig vezessen a folyamatokon és lássa, hogyan lehet biztosra menni. Nem azért kell három tálat összekoszolni, mert kezdő vagy. A csokit és a kakaóport mindenképpen külön tálban kell leforrázni. A száraz alapanyagok mehetnének közvetlen a vajas tálba, de sokkal biztosabb lesz az eredmény, ha ezeket egy külön tálban kikeverjük. Így eloszlik a tésztában a sütőpor, a szódabikarbóna és nem sül féloldalasra.

Legcsokisabb torta: Rumos trüffeltorta
Hozzávalók
A csokoládés tésztához:
- 4 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1,8 dl kávé
- 24 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 5 evőkanál rum
- 12 dkg tejföl
- 22 dkg vaj (puha)
- 40 dkg porcukor
- 4 db tojás
A rumos trüffelkrémhez
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 4 evőkanál rum
A díszítéshez:
- 3 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és sütőpapírral béleljünk ki, egy 24 cm-es tortaformát.
- A csokoládét kisebb darabokra vágva szórjunk egy tálba. Szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és öntsük fel a forró kávéval. Tegyük félre, hogy a csoki is felolvadjon. Addig szitáljuk át egy második tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és keverjük össze.
- A már megolvadt kávés csokit, keverjük simára majd adjunk hozzá a rumot és a tejfölt is. Egy harmadik tálban, a puha vajat egy kézi robotgéppel keverjük át. Szitáljuk bele a porcukrot, hogy ne legyen csomós és keverjük legalább 2 percig. Most jöhet bele 4 tojás egyesével úgy, hogy mindig alaposan beledolgozzuk, mielőtt hozzáadjuk a következőt. Általában tojásonként 2 percig keverem.
- Szedjük bele a lisztes keverék és a csokis folyadék felét és dolgozzuk simára. Keverjük bele a megmaradt lisztet és csokit is. Öntsük át az előkészített formába és simítsuk el a tetejét. Így tegyük az előmelegített sütőbe sülni 50-55 percre sülni.
- Addig készítsük el a tetejére a krémet. Ehhez aprítsuk finomra a csokoládét és szórjuk egy kisebb lábasba. Öntsük fel a tejszínnel és közepes lángon, kevergetve melegítsük fel. Amikor a csoki elolvadt levesszük a tűzről és a rummal ízesítjük.Szedjük át egy keverőtálba és miután kihűlt tegyük a hűtőbe.
- A tortát vegyük ki egy rácsra, végezzünk tűpróbát a közepén. Ha kicsit nedves, morzsás a közepe, akkor pont jó. Hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt a tortánk vegyük ki a formából és tegyük egy tálaló tálra. A hideg csokis krémet egy robotgéppel keverjük habosra. Szedjük a torta tetejére és egy kenőkéssel szépen terítsük el. Végül forgácsoljunk rá csokit egy hámozó segítségével. Hűtőben tárolva 3 napig friss marad.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!