Ha imádod a házi beiglit, de sosem sikerült vagy nem mertél nekiállni, akkor jó helyen jársz! Ez a te recepted. Az volt a célom, hogy egy olyan beiglit készítsek, aminek bárki neki állhat. Sikerülni fog akkor is, ha még egyet sem sütöttél, mert ez nincs rúdnak feltekerve, hanem egy vekniformába van rétegezve.
Hozzávalók
A tésztához:
15dkgkenyérliszt(BL 80)
12,5dkgfinomliszt(BL 55)
½teáskanálsó
8grammporélesztő(vagy 3 dkg friss élesztő)
2evőkanálporcukor
½dbcitrom reszelt héja(kezeletlen vagy bio)
10dkgteavaj(hideg)
4dkgzsír(hideg)
1dbtojássárgája
1,2dltej
1dbtojás(a lekenéshez)
A dió töltelékhez:
20dkgdió(darálva)
12dkgvaníliás porcukor
¼dbcitrom reszelt héja
6-7evőkanáltej
5dkgmazsola(ízlés szerint)
A mákos töltelékhez:
20dkgmák(darálva)
12dkgporcukor
¼dbcitrom reszelt héja
6-7evőkanáltej
5dkgmazsola(ízlés szerint)
Elkészítés
A liszteket a sóval, élesztővel (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a tejben és azzal együtt adjuk hozzá később), porcukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. Beletesszük a vajat és a zsírt és a liszttel elmorzsoljuk. Amikor már borsónyi a morzsa, hozzáadjuk a tojást a tejjel és egynemű tésztává dolgozzuk össze. A deszkán tovább gyúrjuk szép feszesre és ha készen van 1 órára hűtőbe tesszük. Tipp: ezen a ponton akár 48 órát is tölthet a hűtőben a tészta. Így elkészítheted korábban is.
Addig elkészítjük a töltelékeket. A darált diót a porcukorral, és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd annyi tejet adagolunk, hogy nedves és krémes legyen a dió, de ne folyjon, ne álljon alatta a tej. A mákos tölteléket egy másik tálban ugyanígy készítsük el. Vagyis előbb keverjük ki a mákot a cukorral és citromhéjjal, majd lassan adagoljunk hozzá annyi tejet, hogy nedves legyen, de ne tocsogjon a tejben.
A hűtés után 6 egyenlő részre vágjuk a tésztát és gombócot sodrunk belőlük. Sütőpapírral béleljünk ki 2 db 30 x 10 cm-es vekniformát keresztben. Az első tésztát nyújtsuk ki a formával megegyező méretűre és fektessük az aljára. Simítsuk rá a diós töltelék felét és ízlés szerint szórjuk meg mazsolával. Nyújtsuk ki a következő tésztát és simítsuk a töltelék tetejére. Fedjük be a maradék töltelékkel, mazsolával, majd egy harmadik tésztát kinyújtva zárjuk a sort. Ugyanígy készítsük el a mákosat is. Vagyis a forma aljára terítsünk egy vékonyra nyújtott tésztát. Simítsuk rá a máktöltelék felét, amire ízlés szerint szórhatunk mazsolát, majd fedjük be egy vékony tésztalappal. Erre mehet a maradék mákos töltelék és az utolsó tészta lap.
Egy tojást kettéválasztunk és a sárgájával vékonyan lekenjük a két veknit és a hűtőbe téve 45 percig száradni és kelni hagyjuk. Ha letelt az idő és érintésre száraz, lekenjük a fehérjével is vékonyan és újabb 45 percet hagyjuk kelni, de ezúttal a konyhaasztalon. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütés előtt egy fogpiszkálóval megszurkáljuk a vekniket és 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Egymás mellé befér egyszerre mindkettő.