Vissza

Aranygaluska vaníliasodóval recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra
Adag 6
Klasszikus házi aranygaluska dióval és egy selymes, vaníliás sodóval hihetetlenül finom. Nem is hinnéd, milyen egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 25 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál
  • 8 gramm porélesztő (3 dkg friss élesztő)
  • 6 dkg vaníliás porcukor
  • 2 dl víz (langyos)
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj (puha)
  • 5 dkg tejföl
  • ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
  • ½ teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliarúd)

Az összeállításhoz:

  • 15 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj (olvasztott)

A vaníliasodóhoz:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 evőkanál vaníliás porcukor
  • 1 csipet
  • 6 dl tej
  • ½ db vanília rúd

Elkészítés 

  • A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcukrot, és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást, a vajat és a tejfölt. Belereszeljük a citrom héját, ízesítjük vanília őrleménnyel és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Előkészítjük az olvasztott vajat és a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából szaggassunk kis korongokat. Én 2 cm átmérőjűt használok, de lehet a hagyományos 3-4 cm széleset is. A sütőpapírt kenjük meg vajjal és szórjunk rá diót. Rásorakoztatjuk a korongokat úgy, hogy ne érjenek össze. Így amikor lekenjük be tud szóródni az oldalára is. Az első réteg tésztát megkenjük a vajjal és megszórjuk dióval. Jöhet rá a következő réteg tészta, amit mindig lekenünk vajjal és megszórunk a dióval. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 1 centi vastagra és korongokat szaggatunk belőle, amíg tart az alapanyag. Nekem ezekkel a kis korongokkal pont 4 sor jött ki, de ha nagyobbat használsz és a teteje nincs tele se aggódj, csak rendezd el rajta szórtan. Az aranygaluskánál normális, hogy a teteje nem egyenletes. Hagyjuk kelni még 25 percet, majd süssük készre kb 35-40 perc alatt. Ha már szép aranybarna a teteje, akkor jó.
  • Közben készítsük el a vanília sodót. A sodóhoz egy kis lábas tesszük a 2 tojás sárgáját, a keményítőt, a sót és a tejjel simára keverjük. Belekaparjuk a vanília rúd magjait és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük a sodót. Végül kancsóba töltve az aranygaluska mellett kínáljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 2000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: aranygaluska, diós süti, kelttészta