Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Aranygaluska vaníliasodóval recept ◾ KÉNYEZTETŐ FINOMSÁG

Két ünnep között az egyik fix reggelink az aranygaluska. Már nem emlékszem honnan vettem az ötletet, hogy feltétlen ezzel kell indítani a napot, de bevált szokás lett belőle.
Az év többi nagyobbik részében kizárólag második fogásként szerepel nálunk, mondjuk egy gulyásleves mellé. Van egyáltalán olyan, aki ezt desszertként eszi egy leves és főétel után?

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
1 teáskanál só
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
6 dkg vaníliás porcukor
2 dl langyos víz
1 egész tojás
5 dkg puha vaj
5 dkg tejföl
1/2 kezeletlen vagy bio citrom
1/2 teáskanál vanília őrlemény

Az összeállításhoz:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
7 dkg olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:
2 tojás sárgája
2 evőkanál keményítő por
5 evőkanál vaníliás porcukor
1 csipet só
6 dl tej
5 cm vanília rúd

Elkészítés:

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcukrot, és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást, a vajat és a tejfölt. Belereszeljük a citrom héját, ízesítjük vanília őrleménnyel és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.

2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Előkészítjük az olvasztott vajat és a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából szaggassunk kis korongokat. Én 2 cm átmérőjűt használok, de lehet a hagyományos 3-4 cm széleset is. A sütőpapírt kenjük meg vajjal és szórjunk rá diót. Rásorakoztatjuk a korongokat úgy, hogy ne érjenek össze. Így amikor lekenjük be tud szóródni az oldalára is. Az első réteg tésztát megkenjük a vajjal és megszórjuk dióval. Jöhet rá a következő réteg tészta, amit mindig lekenünk vajjal és megszórunk a dióval. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 1 centi vastagra és korongokat szaggatunk belőle, amíg tart az alapanyag. Nekem ezekkel a kis korongokkal pont 4 sor jött ki, de ha nagyobbat használsz és a teteje nincs tele se aggódj, csak rendezd el rajta szórtan. Az aranygaluskánál normális, hogy a teteje nem egyenletes. Hagyjuk kelni még 25 percet, majd süssük készre kb 35-40 perc alatt. Ha már szép aranybarna a teteje, akkor jó.

3. Közben készítsük el a vanília sodót. A sodóhoz egy kis lábas tesszük a 2 tojás sárgáját, a keményítőt, a sót és a tejjel simára keverjük. Belekaparjuk a vanília rúd magjait és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük a sodót. Végül kancsóba töltve az aranygaluskával kínáljuk.

2 Responses
  • Margo
    január 23, 2020

    Jó hogy megtaláltak. Egyszerűen , mutatós a recepteket,
    kedvet kapok az elkészítéséhez.
    Sajnálom hogy csak ma láttam az új Bejglit ,de
    Mindjárt KARÁCSONY !!!! 🙂 KÖSZI..

    • Annus
      január 24, 2020

      Nagyon örülök neki, köszönöm szépen a visszajelzést!

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .