Két ünnep között az egyik fix reggelink az aranygaluska. Már nem emlékszem honnan vettem az ötletet, hogy feltétlen ezzel kell indítani a napot, de bevált szokás lett belőle.
Az év többi nagyobbik részében kizárólag második fogásként szerepel nálunk, mondjuk egy gulyásleves mellé. Van egyáltalán olyan, aki ezt desszertként eszi egy leves és főétel után?

Aranygaluska vaníliasodóval recept

Előkészítési idő 1 óra
Főzési idő 40 perc
Elkészítési idő 2 óra
Adag 6
Klasszikus házi aranygaluska dióval és egy selymes, vaníliás sodóval hihetetlenül finom. Nem is hinnéd, milyen egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 25 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál
  • 8 gramm porélesztő (3 dkg friss élesztő)
  • 6 dkg vaníliás porcukor
  • 2 dl víz (langyos)
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj (puha)
  • 5 dkg tejföl
  • ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
  • ½ teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliarúd)

Az összeállításhoz:

  • 15 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj (olvasztott)

A vaníliasodóhoz:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 evőkanál vaníliás porcukor
  • 1 csipet
  • 6 dl tej
  • ½ db vanília rúd

Elkészítés 

  • A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcukrot, és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást, a vajat és a tejfölt. Belereszeljük a citrom héját, ízesítjük vanília őrleménnyel és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Előkészítjük az olvasztott vajat és a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából szaggassunk kis korongokat. Én 2 cm átmérőjűt használok, de lehet a hagyományos 3-4 cm széleset is. A sütőpapírt kenjük meg vajjal és szórjunk rá diót. Rásorakoztatjuk a korongokat úgy, hogy ne érjenek össze. Így amikor lekenjük be tud szóródni az oldalára is. Az első réteg tésztát megkenjük a vajjal és megszórjuk dióval. Jöhet rá a következő réteg tészta, amit mindig lekenünk vajjal és megszórunk a dióval. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 1 centi vastagra és korongokat szaggatunk belőle, amíg tart az alapanyag. Nekem ezekkel a kis korongokkal pont 4 sor jött ki, de ha nagyobbat használsz és a teteje nincs tele se aggódj, csak rendezd el rajta szórtan. Az aranygaluskánál normális, hogy a teteje nem egyenletes. Hagyjuk kelni még 25 percet, majd süssük készre kb 35-40 perc alatt. Ha már szép aranybarna a teteje, akkor jó.
  • Közben készítsük el a vanília sodót. A sodóhoz egy kis lábas tesszük a 2 tojás sárgáját, a keményítőt, a sót és a tejjel simára keverjük. Belekaparjuk a vanília rúd magjait és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük a sodót. Végül kancsóba töltve az aranygaluska mellett kínáljuk.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 2000 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: aranygaluska, diós süti, kelttészta

 

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az aranygaluska mellé az Annuskám Youtube csatornámon!

2 hozzászólás

  1. Jó hogy megtaláltak. Egyszerűen , mutatós a recepteket,
    kedvet kapok az elkészítéséhez.
    Sajnálom hogy csak ma láttam az új Bejglit ,de
    Mindjárt KARÁCSONY !!!! 🙂 KÖSZI..

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .