Amikor megláttam ezt a fonottka süteményt én azonnal el akartam készíteni. Egyszerűen olthatatlan izgalmat éreztem arra, hogy ezeket a gyönyörű kelt süteményeket elkészítsem a családomnak.
Hozzávalók
A fonottka tésztájához:
2dltej(langyos)
3dkgfriss élesztő(7 gr porélesztő)
7dkgporcukor(lehet kristály is)
25dkgkenyérliszt(BL80)
25dkgfinomliszt(BL55, + a formázáshoz egy kevés)
½teáskanálsó
10dkgtejföl
8dkgteavaj(puha)
1dbtojás
A kakaós töltelékhez:
8dkgteavaj(puha)
2teáskanálkakaópor(cukrozatlan)
10dkgporcukor
A fahéjas töltelékhez:
8dkgteavaj(puha)
1,5teáskanálőrölt fahéj
10dkgporcukor
Elkészítés
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt (ha porélesztőt használunk, azt a liszthez adjuk közvetlenül), egy teáskanál cukorral elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. Addig a liszteket egy nagy keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sót és elkeverjük. Közepén egy mélyedést alakítunk ki. Ide jön a tejföl, a puha vaj, a tojás és a felfutott élesztős tej. Egy spatulával nagyjából összedolgozzuk a tésztát, majd a kezünkre váltva alaposan kidagasztjuk. Ez egy lágyabb, ragacsosabb tészta, de pont ettől lesz ellenállhatatlanul finom is az eredmény. Kitartás, megéri a szenvedős munka. Ha már szép selymes és fényes, egy fóliával lefedve hagyjuk minimum 1 órát kelni, amíg nem lesz 2,5 szer nagyobb.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül és előkészítünk két muffintepsit. A kakaós töltelékhez először a puha vajat átkeverjük. Majd beleszitáljuk a kakaóport, elkeverjük és több adagban beledolgozzuk a porcukrot is. A fahéjasnál ugyanígy, először a vajat magában majd a fahéjjal keverjük el. Végül több adagban mehet bele a porcukor is.
A nyújtódeszkát alaposan meglisztezzük és a megkelt tésztát rászedjük. Kicsit megigazítjuk, hogy ne ragadjon és kettéosztjuk. Az egyiket visszatesszük a tálba. A másikat 45 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a felületén és egyenletesen elkenjük. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon maradt részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy a rétegek szépen egymásba simuljanak és vékonyabb legyen a tészta. A legkönnyebben úgy tudjuk 12 egyforma részre vágni a tésztát, hogy először kettévágjuk. Aztán a két felet tovább felezzük, így 4 egyforma részünk van már. Ezeket már könnyű szemre 3-3 részre osztani.
A formázáshoz az elsőt magunk elé vesszük és 3 szálra vágjuk úgy, hogy a teteje egyben maradjon. Így könnyedén összefonhatjuk őket. A végét összefogva feltekerjük és a tepsi mélyedésébe tesszük. A maradék 11-et ugyanígy készítsük el. Metsszük be két helyen, hogy három egyforma szárat kapjunk, fonjuk be, tekerjük fel és tegyük a tepsire. Ha megvagyunk a kakaóssal, jöhet a fahéjas. Enyhén lisztezett deszkán ugyanúgy kinyújtjuk a tésztát egy nagy téglalappá. A fahéjas tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. A harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a szabadon levő részt is. A nyújtófával kicsit kinyújtjuk, hogy lapítsunk rajta és szépen egybesimuljanak a rétegek. 12 egyforma részre daraboljuk a tésztát. Egyesével bemetsszük, fonjuk, feltekerjük és egy másik tepsire pakoljuk őket. Mire ezzel megvagyunk, a kakaós újra megkelt és már mehet is az előmelegített sütőbe 15-20 percre sülni. A sütés alatt van ideje a fahéjasnak is megkelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.