A Pavlova koszorú kiindulási alapja az ikonikus torta volt. A torta lényűgözően szép, de nem lehet kívánatosan tálalni. Minden vágásnál sérül a szép külalakja. A koszorú formával ezt teljesen kivédhetjük.
Hozzávalók
A koszorúhoz:
6dbtojásfehérje
1evőkanálkeményítőpor
30dkgporcukor(lehet kristálycukor is)
1teáskanálcitromlé(lehet borecet is)
A joghurtos habhoz:
30dkggörög joghurt
1evőkanálvaníliás cukor
3evőkanálporcukor
1,5dltejszín
A tálaláshoz:
20dkgeper
15dkgmálna
2ágmenta
Elkészítés
Még mielőtt nekikezdesz a sütésnek, keresni kell egy tálat, amin a koszorút kínálni fogod. Annál mindenképpen kisebbre kell rajzolni a sütemény tervét, mert sütés közben nőni fog. Nagyon fontos a jó minőségű sütőpapír, amiről sütés után le tudjuk szedni a desszertet. Itt sajnos nem megoldás, hogy jól kivajazod előtte a tepsit, mert arra is rá tud kötni.
A sütőpapírra fektessünk egy megfelelő méretű, kör alakú tálcát, amit ceruzával rajzoljunk körbe. majd egy kisebb tányért tegyünk a közepére és ezt is rajzoljuk körbe, hogy lássuk a koszorú margóit. A papírt fordítsuk át, hogy ne a ceruzás felén süssük meg a süteményt. A sütőt melegítsük elő 120 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül.
A tojásokat egyesével kettéválasztjuk és a fehérjéket egy nagy keverőtálba tesszük. Robotgéppel verni kezdjük és amikor már habos, beleszórjuk a keményítőt és több részletben, apránként belekeverjük a cukrot is. Ha már fényes és kemény a hab, belecsavarjuk a citromlevet és addig habosítjuk tovább, amíg olyan kemény és sűrű lesz a hab, hogy egy kanállal kiemelve nem csúszik le róla. Nálam kb. 8 percig tart ilyen keményre felverni. A habból egy kevéssel rögzítsük a papírt a tepsihez, hogy formázás és sütés közben ne mozduljon el a tepsiről.
Úgy a legegyszerűbb 8 egyforma részre osztani a habot, hogy fagyiadagoló kanalat használunk hozzá, de természetesen lehet evőkanállal vagy habzsákkal is formázni. Ahhoz, hogy a koszorú arányos legyen először alulra tegyünk egy adagot, majd vele szemben felülre. Aztán jobb oldalra és vele szemben balra. Így megvan a 4 hely és jöhet a maradék helyre, a másik 4 gombóc. A többi habot pedig szépen körben haladva elosztjuk a 8 tetején. Ahhoz, hogy meg lehessen tölteni egy evőkanállal alakítsunk ki mélyedéseket a halmok közepén és mehet is a sütőbe 80 percre sülni. Ha letelt kapcsoljuk le a sütőt és egy vékonyabb késsel kitámasztva az ajtót, hagyjuk a sütőben, lassan kihűlni kb. 2-3 óra alatt.
Egy éles, nagy kést csúsztassunk óvatosan a sütemény alá és haladjunk lassan körbe vele, hogy meggyőződjünk róla, hogy a sütőpapír mindenhol elengedte. Két kézzel óvatosan emeljük át a kínáló tálra. A habhoz a joghurtot szedjük egy keverőtálba, szórjuk meg vaníliás cukorral, porcukorral és öntsük rá a tejszínt. Robotgéppel keverjük lágy habbá és kanalazzuk a sütikre. Végül díszítsük eper és málna szemekkel. Majd pár levél mentával.