A serpenyős csokoládétorta recept gyors és egyszerű is. Nem kell felfűteni a sütőt, simán meg lehet sütni egy serpenyőben is. Ráadásul extra tálat se kell hozzá befogni. Simán ki lehet keverni a serpenyőben is egy kézi habverővel.
Hozzávalók
A csokoládétortához:
1dbtojás
8dkgcukor
5dkgteavaj
3dkgkakaópor (cukrozatlan)
½teáskanál szódabikarbóna
1csipetsó
1dltej
7dkgfinomliszt(BL55)
A csokoládémázhoz:
7dkgétcsokoládé
70mltejszín
Elkészítés
A tojást a cukorral és a puha vajjal alaposan kikeverjük. Természetesen keverheted robotgéppel is, de nagyon fontos, hogy ne sértsd fel a serpenyőd tapadásmentes bevonatát. Így, ha robotgépet szeretnél használni, inkább egy keverőtálban állítsd össze a masszát. Ha már halvány sárga és habos, jöhet bele a kakaópor. Szerintem jobb átszitálni, hogy ne legyen benne csomó. Ahogy a szódabikarbónát és a sót is. Kezdjük el összekeverni. Ha már nagyon sűrű lazítsuk egy kevés tejjel, hogy szép simára tudjuk dolgozni.
Szitáljuk bele a liszt felét. Fokozatosan keverjük össze és újra lazítsunk rajta a tejjel, ha nagyon sűrű lenne. Azzal, hogy felváltva adagoljuk bele a tejet és lisztet, biztosíthatjuk, hogy csomómentes és selymes tésztát kapunk. Egy spatulával szépen húzzuk le a serpenyő oldalára kikevert tésztát és simítsuk el a tetejét egyformára. Fedjük le és kapcsoljuk be mérsékelt lángra. Süssük 12 percig. Ha már szilárd a teteje, vegyük le a fedőt és szúrjunk bele egy fogpiszkálót, hogy ellenőrizzük, a közepe is átsült-e. Ha 12 perc elteltével nem látszik szilárdnak, akkor túl alacsony volt a hőfok és tovább kell sütni.
Egy spatulával óvatosan nyúljunk alá és körben haladva lazítsuk fel a sütit. Tegyük rá a rácsot és fordítsuk át egy határozott mozdulattal. Amíg hűl a csokoládé készítsük el a csokimázat. A kockákra tört csokit és a tejszínt, folyamatos keverés mellett melegítsük fel egy kis lábosban és keverjük simára. Ha már mindkettő kihűlt a torta közepére öntsük a mázat és óvatosan simítsuk kifele.
A mennyiség egy 23 cm átmérőjű serpenyőhöz elegendő. Nagyobb serpenyőhöz növeld a mennyiséget, hogy ne legyen lapos sütés után.