A gubarúdhoz a kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki a sózzuk és beleöntjük a vizet. Reszeljünk bele kevés citromhéjat is és vaníliával ízesítsük. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, alaposan összedolgozzuk a tésztát és a deszkára emelve kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, hengert formázunk belőle és 6 egyforma darabra vágjuk. Kicsit kilapítjuk és középen összefogva feszes rúddá formázzuk őket. Majd egyesével, hosszú, 3 centi átmérőjű csíkká sodorjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt, nagy tepsire sorakoztatjuk egymástól 2-3 centi távolságra és hagyjuk őket kelni 30 percet.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tojást kettéválasztunk és a sárgájához 1 evőkanál tejszínt öntünk. Elkeverjük és egyenletesen lekenjük vele a megkelt tésztát majd süssük készre 20-25 perc alatt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A vaníliasodóhoz két tojást kettéválasztunk és a sárgájukat egy kis lábosba tesszük. Hozzákanalazzuk a porcukrot, a keményítőt és folyamatos kevergetés közben több részletben felöntjük a tejjel és tejszínnel. Pici sóval, vaníliakivonattal és a vaníliarúd kikapart magjaival ízesítjük. Az üres rudak mennek a porcukros üvegbe. A sodót tovább gazdagítjuk vajjal és mézzel is. Közepes tűzön, folyamatosan kevergetve forrásig hevítjük. Majd félretesszük.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tepsit vagy tepsiket alaposan kikenjük vajjal. A mákhoz reszeljünk citromhéjat és a porcukorral forgassuk össze. A kihűlt gubarudakat srégen felszeleteljük és egy nagy tál aljába szórjuk. Az első adagot eláztatjuk a sodóval, majd jöhet rá a következő rúd felvágva, újabb adag sodóval. Ha mind megvan az egészet összeforgatjuk és ha maradt még száraz rész pótoljuk a sodót.
Kemény habbá verjük a 3 kimaradt fehérjét és belekeverjük a gubába. Ha nehezen tudjuk keverni adjunk még hozzá a sodóból. Terítsünk egy vastag réteget a tepsi aljára szórjuk meg bőven a mákkal és fedjük be újabb réteg gubával, amit szintén hintsünk meg bőven mákkal. Készítsük el a kisebb tepsit is és a meleg sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.
Tipp:
Lehet egy nagy tepsiben sütni, de én mindig szoktam ajándékba készíteni egy kisebb adagot.
A keményre vert tojásfehérjehab opcionális lépés. Teljesen el is lehet hagyni, de az ételnél mindig marad 3 fehérje és sokkal légiesebb, levegősebb lesz tőle sütés után a guba, úgyhogy én melegen ajánlom, hogy így készítsd el. Egyébként így akár tortaformába is simíthatod és sütés után gyönyörűen lehet szeletelni.