A pizzás pogácsa népszerű sós csemege kicsik és nagyok körében egyaránt. Ízeiben teljesen olyan, mintha egy finom margharita pizzát kóstolnál, csak a tésztája sokkal-sokkal omlósabb.
Hozzávalók
A pogácsa tésztához:
2dkgfriss élesztő(vagy 1 teáskanál porélesztő)
10dkgtejföl
1teáskanálcukor
30dkgkenyérliszt(BL80)
2teáskanálsó(1 dkg)
10dkgtrappista sajt(reszelt)
13dkgteavaj(hideg)
1dbtojás
A pizzás töltelékhez:
10-12dkgsűrített paradicsom
½teáskanálsó
¼teáskanálfokhagymapor(vagy 1 gerezd szétnyomva)
1teáskanáloregánó
¼teáskanálfrissen őrölt bors
½teáskanálbazsalikom
3dkgtrappista sajt(reszelt)
Elkészítés
A friss élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejfölbe, beleszórjuk a cukrot és egy kiskanállal simára keverjük, hogy felfusson. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és elkeverjük. Belekeverjük a reszelt sajtot is, hogy szálaira essen és ne álljon össze egy tömbben. A hideg vaj belekockázzuk és borsonyni méretűre elmorzsoljuk. A felfutott élesztős tejfölt és a tojást is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Fóliával letakarva 1 órán át kelesztjük huzatmentes helyen.
A deszkát meglisztezzük és rászedjük a megkelt tésztát és egészen vékonyra kinyújtjuk. Rákanalazzuk a tésztára a sűrített paradicsomot és egy spatulával szépen elsimítjuk. Fűszerezzük sóval, fokhagymával, oregánóval, borssal és bazsalikommal. A szokásos pogácsa hajtogatás következik vagyis felülről lehajtjuk. Aztán ráhajtjuk az alját. Balról behajtjuk felülre és jobbról pedig aláhajtjuk, hogy S alakot kapjunk. Egy fóliával letakarjuk és hagyjuk 10 percig kelni. Erre itt nem is amiatt van szükség, hogy levegős legyen a pogácsánk, hanem hogy felvegye a tölteléket és könnyen dolgozzunk vele tovább.
A megkelt tésztát először óvatosan végig nyomkodjuk. Kinyújtjuk és újra hajtogatjuk. Lentről felfelé, majd ráhajtjuk a tetejét. Végül oldalról félbehajtjuk. Nem túl szép látvány, de annál finomabb lesz, hagyjuk pár percet pihenni, hogy könnyebben tudjuk nyújtani.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A tésztát 1 centi vastagra kinyújtjuk és 3-4 centis kiszúróval, pogácsákat szaggatunk belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és hajtogatjuk, hogy leveles legyen. Ismét 1 centi vastagra kinyújtjuk és 3-4 centis kiszúróval, pogácsákat szaggatunk belőle. Addig ismételjük, amíg tart a tészta. A pogácsákat az előkészített tepsire sorakoztatjuk, reszelt sajttal díszítjük, végül 20-25 perc alatt készre sütjük.