Ha szereted a klasszikus babka sütit, akkor érdemes kipróbálnod az új epres-túrós babka receptet is. A kelt tészta, a túró és az eper kihagyhatatlan triót alkot ebben a receptben.
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
25dkgkenyérliszt(BL80)
5dkgcukor
1dkgfriss élesztő(vagy 1 evőkanál porélesztő)
½teáskanálsó
1dbtojássárgája
1dltej
4dkgteavaj(puha)
A töltelékhez:
20dkgtúró
1dbtojásfehérje
1evőkanálbúzadara
5dkgporcukor
1teáskanálvaníliás cukor
1evőkanáltejföl
15dkgeper
A sziruphoz:
5dkgcukor
½dlvíz
Elkészítés
A langyos tejbe keverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet, a sót, a maradék cukrot beleszitáljuk egy tálba és alaposan összekeverjük. A közepében mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, belecsúsztatjuk a tojássárgáját, a vajat és kidagasztjuk a tésztát amíg szép sima lesz. Fóliával letakarva hagyjuk pihenni 12 órát a hűtőben, vagy ha gyorsítva szeretnénk elkészíteni 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a konyhapulton.
A töltelék hozzávalóit az eper kivételével egy kisebb keverőtálban kikeverjük. Az epret megtisztítjuk és kisebb darabokra aprítjuk.
A megkelt tésztát egy deszkára borítjuk és 30 x 25 cm-es nagyságra kinyújtjuk. Megkenjük a túróval, meghintjük az eperrel és szorosan feltekerjük. Középen kettévágjuk és a vágott felét felül tartva összefonjuk a két szálat. Egy sütőpapírral bélelt 25 cm hosszú vekniformába emeljük és fóliával lefedve egy újabb órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 30-35 perc alatt készre sütjük. A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórjuk, hozzáöntünk ugyanannyi vizet és időnként megkeverve 8-10 percig forraljuk, amíg sziruppá sűrűsödik . Ezzel alaposan kenjünk meg a kihűlt babka tetejét és hűlés után tálaljuk porcukorral és eperrel díszítve.