A bulgogi egy koreai komplex, intenzív ízű szósz, amit hagyományosan körtével és másik 11 alkotóelemmel készítenek. Szerencsére remek minőségben készen is megvásárolhatjuk, amivel sokat egyszerűsödik a főzés.
Hozzávalók
40dkgmarha steak(pl. sirloin vagy rumpsteak)
1dbpóréhagyma
2dbfokhagymagerezd
3cmgyömbér(vagy 1 csipet őrölt)
1dbsárgarépa
2evőkanálpirított szezámolaj
só
1teáskanálszezámmag(pirított )
Elkészítés
A marhahúst a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágjuk és egy közepes méretű keverőtálba tesszük. A hagyma fehér részéből 10 centit, a zöld részéből 5 centit karikázunk fel és a húsra szórjuk. A fokhagymát lelapítjuk a kés lapjával, majd hámozzuk, finomra aprítjuk és tálba seperjük. A gyömbér héját egy kiskanállal lekaparjuk és vékonyan felkarikázva a tálba szedjük. A répát meghámozzuk, majd a zöldséghámozóval vékony csíkokat szelünk belőle.
A bulgogi szószból 6 evőkanálnyit ráöntünk a felszelt alapanyagokra és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol bevonja. Lehet sütni azonnal és hagyhatjuk pácolódni 30 percet vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben, hogy átjárja a marinád a húst.
Egy közepes méretű serpenyőt, erősen felhevítünk. Ha már forró csorgassunk bele szezámolajat, szedjük rá a bepácolt húst és sózzuk meg. 2 perc után, amikoralulról már barnára váltott a színe forgassuk át egy húsfogó csipesszel. Az erősebb hőfokon a szósz nagyon gyorsan redukálódik és közben 5-6 perc alatt puhára sül a hús és a zöldségek is. Egy kis darabot le is tesztelhetünk villával, ha puhán beleszalad készen van, tálalhatjuk. Egy nagy adag párolt rizzsel a legjobb. Erre szedjük a szaftos bulgogit. Dobjuk fel zöld póréhagyma szeletekkel és pirított szezámmaggal.