A sajtos karfiolfasírt az egyik legízletesebb zöldséges fogás. Könnyű elkészíteni, és a sikere mindig elsöprő az egész családban. Jó szívvel ajánlom kipróbálásra.
Hozzávalók
80dkgkarfiol(50 dkg pucolva)
2dbvöröshagyma(4 dkg)
1-2dbfokhagymagerezd
1csokorpetrezselyem
1dbtojás(L-es)
1teáskanálsó
¼teáskanálfrissen őrölt bors
1csipetszerecsendió
5dkgtrappista sajt
6dkgzsemlemorzsa
2evőkanálétolaj
Elkészítés
Egy közepes méretű lábosba feltesszünk 2 liter vizet, 2 teáskanál sóval ízesítve forrni. Addig a karfiolt megtisztítjuk a leveleitől, kivágjuk a torzsáját és kisebb rózsáira vágjuk és folyó víz alatt átöblítjük. A hagymákat meghámozzuk.
Ha már forr a víz, beleszedjük a karfiolokat és a hagymákat is. Lefedve 12-15 perc alatt ressre főzzük. Ilyenkor a szára elveszíti a fehér színét, de a zöldség nem lesz teljesen puha. Alaposan lecsepegtetve szedjük egy tálba hűlni.
A teljesen kihűlt zöldségeket durvára aprítjuk egy késes robotgéppel vagy a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A fokhagymát megpucoljuk és a kisebb oldalon reszeljük bele. A megmosott, tiszta petrezselymet finomra aprítjuk.
Felütünk egy tojást és hozzáadjuk. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. Még a sajt előtt egy villával összekeverjük, hogy a fűszerek biztosan egyenletesen elkeveredjenek. Belereszeljük a sajtot és kevés zsemlemorzsával hintjük meg. Lehet helyette sima finom- vagy zablisztet is használni.
Alaposan gyúrjuk össze. Ha nem akar összeállni és száraznak tűnik üssünk hozzá fel még egy tojást, ha túl lágy, vizes a massza, akkor plusz zsemlemorzsával korrigáljuk, hogy jól formázható legyen a massza. Vegyünk ki egy kisebb adagot és először gombóccá formázzuk majd ellapítjuk fasírt formára. Hempergethetjük extra morzsába, vagy hagyhatjuk pucéran is.
Egy serpenyőt közepes erősségen felhevítünk. Kevés olajat csorgatunk bele és oldalanként kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőben is elkészíthetjük sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokon 20 perc alatt. Az olaj teljesen el is hagyható vagy vékonyan átkenhető vele sütés előtt.