A klasszikus epres sütik mellett üdítő újdonság a franciák kedvenc pitéje, a galette. Ropogós omlós tészta, és az egyszerű elkészítéshez társuló rusztikus külső jellemzi ezt a finom epres galettet.
Hozzávalók
A tésztához:
20dkgfinomliszt(BL55)
1csipetsó
5dkgporcukor
12dkgteavaj(hideg)
60mlvíz(jéghideg)
Az epres töltelékhez:
45dkgeper
1evőkanálvaníliás cukor
5dkgporcukor
2dkgétkezési keményítő(vagy vaníliás pudingpor)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (160 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy nagy lapos tepsit sütőpapírral. 60 ml vizet tegyünk a fagyasztóba, hogy teljesen jéghidegre hűljön.
A tésztához a lisztet egy keverőtálba szórjuk a sóval és a porcukorral. Keverjük el a száraz alapanyagokat és jöhet bele hideg felkockázott vaj is. Dolgozzuk össze egészen finom morzsákra.
Ha már apró, morzsás, jöhet hozzá a jéghideg vízből 4 evőkanál. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze sima tésztává. Ha szükséges adjunk még hozzá plusz vizet. Csomagoljuk egy fóliába és tegyük a hűtőbe 20 percre.
A töltelékhez az epreket kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ízesítjük vaníliás cukorral, porcukorral és alaposan forgassuk át, hogy a cukor felolvadjon és mindenhol bevonja a gyümölcsöt. Végül hintsük meg étkezési keményítővel és keverjük alaposan össze.
Terítsünk magunk elé egy sütőpapírt és készítsünk elő egy nyújtófát és egy kevés lisztet a nyújtáshoz. A lehűlt tésztát enyhén lisztezzük meg alul felül és óvatosan kezdjük el egy nagy körré nyújtani. Nyújtás közben 1-2 alkalommal fordítsuk át, hogy alá tudjunk lisztezni ha szükséges és egyenletesen nyújtsuk 3 mm vastagra.
A gyümölcsöt keverjük át és halmozzuk a tészta közepére. Igazgassuk el és a szélét hajtsuk rá vissza körben haladva. A felesleges lisztes részeket söprögessük le egy ecsettel. Emeljük át egy nagy tepsire és süssük 30 perc alatt készre.