A tahini egy sokoldalú alapanyag, amit házilag is nagyon egyszerűen elkészíthetünk. Sokan tévesen olajat is tesznek bele, de az teljesen felesleges.
Hozzávalók
20dkgszezámmag
1csipetsó
Elkészítés
Felhevítünk egy serpenyőt és beleszórjuk a szezámmagot. Kevergetve türelmesen megpirítjuk. Nem szabad túl sötétre pirítani, mert attól keserű lesz. Ha már egyenletesen aranybarna szedjük át egy tálba, hogy ne piruljon tovább a forró serpenyőben.
Miután kihűltek a magok szórjuk az aprítógépbe. Pulzálva aprítsuk és időnként rázzuk vissza a falra tapadt részeket. Ha a rázás már nem segít egy spatulával keverjük vissza középre. Arra készülj, hogy többször is meg kell állni visszakaparni, mert szeret kitapadni a falra.
Az aprítástól eleinte egyre sűrűbb masszának tűnik az egész, de ha türelmesen aprítjuk és visszakapargatjuk, akkor 7-8 perc után kicsapódik belőle az olaj és egyre folyósabb lesz. Ha már folyós szórjuk meg egy csipet sóval, és keverjük bele. Szedjük át egy üvegbe, hogy könnyebb legyen a hűtőben tárolni.