A kiterített csirke, egy igazi expressz vacsora. A körettel együtt 40 perc alatt megsül ez a gyors házias fogás. Az extra ropogós bőre pedig igazi kedvenc a vacsora asztalnál
Hozzávalók
A fűszervajas sült csirkéhez:
1,8kgcsirke
¼csokorpetrezselyem
5dkgteavaj(puha)
½dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
só és frissen őrölt bors
3gerezdfokhagyma
1evőkanálolívaolaj
A zöldséges körethez:
1kgburgonya(C típus)
1dbvöröshagyma
4dbsárgarépa
1dbcukkini
4-6gerezdfokhagyma
2evőkanálolívaolaj
só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (200 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsit előveszünk.A csirkét alaposan tisztítsuk meg, hogy ne maradjanak rajta tokos részek és a mellével lefelé fektessük le. A gerincoszlop két oldalán vágjuk végig. Ollóval sokkal könnyebb, de késsel is könnyedén végig tudjuk vágni. Középen vágjuk be a csontot 1 centire. Így átfordítva könnyen ki tudjuk lapítani. Ha hallunk egy roppanást, akkor meg is vagyunk. Lazítsuk fel óvatosan a bőrét, a mellénél és a comboknál, hogy a fűszervajat be tudjuk tölteni.
A megmosott petrezselymet egy vonalba rendezzük és finomra aprítva a puha vajhoz szórjuk. Reszeljünk hozzá citromhéjat, fűszerezzük borssal és sóval. Két fokhagymát megpucolunk és áttörjük a vajhoz, egy kiskanállal keverjük össze. A húst fordítsuk át és fűszerezzük ezt a felét a maradék 1 gerezd fokhagymával, sóval, borssal, olíva olajjal és alaposan dolgozzuk el rajta. Fordítsuk át és töltsük be a bőre alá a fűszervajat a mell és a comrészhez is.
A burgonyákat muszáj kisebb darabokra vágni, hogy átsüljenek és megpuhuljanak, mire a hús is. A hagymát meghámozzuk és 8 cikkre vágjuk. A répákat meghámozzuk, leöblítjük és szintén kisebb darabokra vágjuk. A cukkini sokkal előbb puhul, ezért ezt nagyobbakra hagyjuk. A fokhagymagerezdek krémesre sülnek és nagyon jól jönnek majd a tálalásnál.
Locsoljuk meg a zöldségeket is olívaolajjal, sózzuk meg a csirkével együtt és a bors is mehet mindenre. Alaposan forgassuk össze és emeljük rá a csirkét a zöldségágyra. Ez azért jó, mert a fűszeres szaftban fognak megsülni a zöldségek, amik fenntartják a húst így az nem fő, hanem sülni fog. Fordítsuk ki a combokat hogy minél laposabb legyen és így mehet az előmelegített sütőbe 40 percre sülni.
Ha félsz attól, hogy nem sült át eléggé, akkor a legbiztosabb módszer egy húshőmérő, amit a legvastagabb részébe szúrjuk be mélyen és itt mérjük meg a belső hőmérsékletet. 70 fok felett jónak számít. 80 fokosan szeretjük mi, mert akkor még nagyon szaftos a hús és könnyen lejön a csontról.