Ez a forró tejes, vajas piskóta a kedvencem a tortákhoz, mert mindig szaftos lesz és nem sül hepe-hupásra, így nem megy semmi veszendőbe, csak hogy csinos és szabályos tortát töltsek belőle.
Hozzávalók
2dkgteavaj
30mltej(2 evőkanál)
4dbtojás(L-es, 24 dkg)
1csipetsó
2dkgvaníliás cukor
11dkgporcukor
13dkgfinomliszt(BL55)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajhoz öntjük a tejet és felforrósítjuk.
A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már habos erőssebbre állítjuk és a maradék cukorral kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a csúcsot megtartja és nem hajlik vissza.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk 2-3 percig amíg kifehéredik. A lisztet több részletben szitáljuk és forgassuk bele alaposan, hogy ne keverjük ki a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne csomók.
A tésztából egy adagot vegyünk ki kis keverőtálba és keverjük bele a forró vajas tejet. Így öntsük vissza a tésztához és óvatosan forgassuk bele, hogy szép sima, habos piskótatésztánk legyen.
Szedjük az előkészített sütőformába és 2-3 alkalommal az ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek. Egy saslik- vagy hurkapálcát belenyomunk a szélén az aljáig és csigavonalban végighúzzuk befele haladva majd kifele is. Ettől az összes kis buborék szépen eloszlik a tésztában. Így tegyük az előmelegített sütőbe 35 perce sülni.
A sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A végén kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki 10 centire az ajtót. Így hagyjuk 5 percig, aztán kiemeljük és háromszor újra az asztalra ejtjük. Majd rátesszük a süteményrácsot és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, hogy fejjel lefele hűljön ki. Ha már hideg kivehetjük a formából. És szépen simán lejön róla a sütőpapír is. Könnyen felvághatjuk két vagy három egyforma lapra.
Magasabb, 5 tojásos piskóta hozzávalói:2,5 dkg vaj 40 ml tej (4 evőkanál) 5 db tojás (L-es) 1 csipet só 2,5 dkg vaníliás cukor 14 dkg porcukor 16,2 dkg finomliszt (BL55)A 24 cm-es formához, a 6 tojásos piskóta hozzávalói:3 dkg vaj 45 ml tej (4,5 evőkanál) 6 db tojás 1 csipet só 3 dkg vaníliás cukor 16 dkg porcukor 20 dkg finomlisztA sütési idő 37 percre nő.