Szaftos, zamatos kókuszkocka, aminek a tésztája is kókuszos és jó csokis. A kókuszkocka örök kedvenc, aminek szerencsére a készítése is egyszerű.
Hozzávalók
A tésztához:
22dkgrétesliszt(BFF 55)
1csomagsütőpor(12 gramm)
¼teáskanálsó
7dkgteavaj(puha)
5dkgméz(akác)
1dbtojás
1dbtojássárgája
2evőkanálvaníliás cukor
17dkgporcukor
10dkgkókuszreszelék
2dltej
A mázhoz:
18dkgteavaj
1dltej
15dkgcukor
3dkgkakaópor(holland)
2evőkanálrum(ízlés szerint)
A forgatáshoz:
15dkgkókuszreszelék
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fokra légkeveréssel) és egy 28 x 20 cm-es, közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Egy keverőtálba a lisztet átszitáljuk a sütőporral, a sóval és keverjük alaposan össze. Egy másik keverőtálba szedjük a puha vajat, a mézet, a tojásokat, a vaníliás és a sima porcukrot, majd robotgéppel 4-5 percig keverjük, amíg kifehéredik és habos lesz. Ekkor jöhet bele a kókuszreszelék is, amivel tovább keverjük.
A tejet és a lisztes keveréket, két részletben belekeverjük. Szedjük az előkészített sütőformába. Terítsük el egy spatulával és tegyük az előmelegített sütőbe 40 percre sülni. A sütési idő végén szúrjunk bele egy tűt, ha nem ragad rá tészta, akkor kész. Vegyük ki és emeljük át egy süteményrácsra, hogy ne fülledjen be a hűlés közben.
A mázhoz egy kisebb lábosba tesszük a vajat, tejet, cukrot és az átszitált kakaóport. Melegítsük alacsony hőfokon és kevergessük addig, amig egészen forró lesz. Még mielőtt felforrna vegyük le és öntsük hozzá a rumot is. Nyugodtan elhagyhatod, nem kell helyettesíteni sem mással. Keverjük el és hagyjuk langyosra hűlni.
A kihűlt tésztát vágjuk nagyjából egyforma kockákra egy jó éles késsel. Én a 4 x 4 cm-es kockát favorizálom, mert 4 cm magasra sült, de ízlés szerint lehet kisebb-nagyobb. A langyosra hűlt mázba egyesével körbeforgatjuk. Lassan, hogy legyen ideje megszívni magát, majd jól lecsöpögtetve a kókuszreszelékbe emeljük egy villával és meghempergetjük benne. Fogyasztásig tároljuk jól zárodó dobozban. 1 hétig őrzi meg frisseségét.