A citromos brownie egy vibrálóan izgalmas süti, amit megkoronáz az élénk színű málnás cukormáz a tetején. Annyira finoman zamatos és szaftos a tészta, amiben intenzív ízű lekvárrá sül a málna, hogy kihagyhatatlan. Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert igazi családi kedvenc lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
30dkgfinomliszt(BL55)
½teáskanálsütőpor
1csipetsó
1dbtojás(L)
2evőkanálvaníliás cukor
15dkgcukor
22dkgteavaj(puha)
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
12dkgmálna
A málnás cukormázhoz:
6dkgmálna
12dkgporcukor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok) alsó-felső sütés és egy 23 x 23 cm-es formát sütőpapírral bélelünk. A mázhoz a málnát vegyük ki, hogy felengedjen.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojást. Hozzászórjuk a vaníliás és a sima cukrot és kézi robotgéppel habosítani kezdjük. Ha már kifehéredett és a cukor elolvadt benne, beleszedjük a puha vajat is és további 3 percig keverjük.
Reszeljünk bele citromhéjat (1 teáskanálnyi kell) és egy szűrőn át facsarjuk ki a levét, mérjünk ki belőle 0,5 dl-t és keverjük a tésztához. Szórjuk bele az átszitált száraz alapanyagokat és dolgozzuk simára a tésztát.
A málnát fagyosan, közvetlen a fagyasztóból mérjük bele és keverjük össze. Szedjük az előkészített formába és egyenletesen simiítsuk bele, majd az előmelegített sütőben 35 perc alatt süssük készre.
Emeljük egy rácsra hűlni és készítsük el a mázat. A kiolvadt málnát mikroban melegítsük forróra. Passzírozzuk át egy szűrőn és mérjünk ki 3,5-4 dkg-ot belőle, ezt keverjük az átszitált porcukorhoz, hogy szépen megfesse és megízesítse.
A kihűlt sütit fordítsuk át és vegyük le a sütőpapírt, így ez a szép, sima oldala lesz a teteje. A mázat szedjük a közepére és kenőkéssel szépen terítsük el és hagyjuk keményre dermedni 20-25 perc alatt. Ha teljesen megdermedt szeletelhetjük is. Jól zárodó dobozban 3 napig friss marad.