Sajtos quiche light avagy röszti kosárban sült sajtos - krémes mennyország. Rád bízom, hogy melyik tetszik jobban.
Hozzávalók
A burgonyás alaphoz:
35dkgédesburgonya(hámozott)
35dkgburgonya(hámozott)
1dbvöröshagyma(kicsi)
1dbfokhagymagerezd
1dbtojás
1teáskanálőrölt füstölt paprika
½teáskanálfrissen őrölt bors
1teáskanálsó
4dkgzabpehelyliszt(vagy búzafinomliszt)
A töltelékhez:
3dbtojás
½csokorpetrezselyem
¼teáskanálsó
¼teáskanálfrissen őrölt bors
1,5dltej
15dkgsajt(pl. gouda, trappista)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 24 cm-es piterformába két széles sütőpapírcsíkot terítünk.
A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és durvára reszeljük egy nagyobb keverőtálba. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és szintén reszeljük hozzá. A fokhagymát természetesen jobb a finomabb reszelőn. Egy tiszta konyharuhába szedjük a zöldségeket, összefogjuk a textilt és csavarjuk meg, hogy a felesleges folyadékot kipréseljük belőle.
Utána mehet vissza egy tiszta keverőtálba. Üssünk hozzá egy tojást is és fűszerezzük paprikával, borssal és sóval. Szórjuk meg a liszttel és alaposan keverjük át, amíg nem áll össze masszává. A piteformába szedjük a masszát és először egyenletesen terítsük el az alján. Ezután egyenes falú pohár segítségével ügyesen nyomkodjuk oda a tészta felső harmadát a tál széléhez, hogy körben egy vastag peremet alakítsunk ki. Így az alja is tömörebb lesz és az oldala is. A girbegurba tetejét az ujjunkkal nyomkodjuk simára. Tegyük az előmelegített sütőbe 35 percre sülni.
Ha már közel a sütés vége törjük fel a töltelékhez egyesével a tojásokat. Habverővel keverjük simára. Az elősütött pitét vegyük ki és alaposan kenjük meg a tojással, hogy lezárjuk ezt a réteget és ne áztassa el majd a töltelékünk. Így tegyük vissza sülni 5 percre.
Aprítsuk finomra a petrusokat és a nagyját szórjuk a tojásokhoz. Fűszerezzük sóval és borssal. Öntsük hozzá a tejet, reszeljük bele a sajtot és ezzel is keverjük át. Öntsük az elősütött pitére és hintsük meg a maradék petrussal. Így süssük készre 25 perc alatt.Tálaljuk egy kis salátával könnyű ebédnek vagy vacsorának.