A tükörtojás süti, gyakorlatilag egy piskóta, tejpudinggal és barackbefőttel a tetején. Németországban és Ausztriában gyakran találkoztam a spiegeleierkuchen, aminek nem tudtam ellenállni, nekem is el kellett készítenem.
Hozzávalók
A tejfölös piskótához:
35dkgfinomliszt(BL55)
1csomagsütőpor(12 gramm)
¼teáskanálsó
4dbtojás
20dkgcukor
1evőkanálvaníliás cukor(15 gramm)
1dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
1dltejföl
1,5dlétolaj
1dltej
A vaníliás tejpudinghoz:
10dkgétkezési keményítő
2evőkanálvaníliás cukor(30 gramm)
10dkgcukor
1litertej
1dlhabtejszín
⅓dbvaníliarúd
A süti tetejére:
12dbsárgabarack befőtt
1dlvíz
¼dbcitrom
1evőkanálporcukor
1evőkanálinstant zselatinpor(10 gramm)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 25 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.
A lisztet, a sütőporral és a sóval egy keverőtálba szitáljuk és alaposan elkeverjük. A tojásokat egyesével szétválasztjuk két keverőtálba. A fehérjéket egy kézi robotgéppel, lassú fokozaton habosítani kezdjük. Ha már laza, fehér a hab, 7 dkg cukrot beleszórunk és ezzel verjük kemény habbá.
Át is térhetünk a tojások sárgájának kihabosítására ugyanazzal a keverőszárral. Adjuk hozzá a vaníliás és a maradék 13 dkg sima cukrot. Ha már elolvadt a cukor reszeljünk bele 1 teáskanálnyi citromhéjat és kanalazzuk bele a tejfölt. Így habosítsuk tovább.
Csorgassuk bele az olajat is, amivel 1-2 percig keverjük. Jöhet bele a szárazalapanyagok és a tej fele, amivel könnyen simára keverhetjük, nem kell félni attól, hogy csomós lesz a tészta. Majd dolgozzuk bele a maradékot is. A tojáshab felével alaposan forgassuk át a tésztát. Majd a másik felét már óvatosabb, széles mozdulatokkal keverjük bele. Így terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük a sütőbe sülni 30 percre sülni. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e. Ha fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor kivehetjük a megsült tésztát.
Amíg hűl folytassuk a pudinggal. Ehhez a lábosba szórjuk a keményítőport, a vaníliás és sima cukrot. Ízesítésnek ebbe is reszelhetünk egy kevés citromot. Folyamatos keverés mellett öntsük fel a tejjel és a tejszínnel is. A vaníliarudat félbehasítjuk és a magokat belekaparjuk a tejbe, plusz az üres rudat is beletesszük. Közepes lángon, gyakran megkeverve addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és dobjuk ki a rudat belőle.
A kihűlt tésztát fordítsuk át egy sütőpapírral bélelt nagy deszkára, és vegyük le róla a sütőpapírt. Ha egy magasfalú tepsiben készítjük el, akkor szabjuk bele szorosan az aljába tesszük. Ha keretet használunk, akkor húzzuk ki a süti méretére úgy, hogy 1-2 centivel bentebb legyen és szúrjuk ki vele a tésztát, vegyük le a felesleget. Két súlyt állítsunk ellentétesen egymással, hogy a keret szorosan tartson, amíg beleöntjük a pudingot.
A pudingot, ha esetleg megbőrösödött kicsit keverjük át és öntsük a tésztára. A befőttet alaposan lecsepegtetjük és egyesével a puding tetejére pakoljuk, egymástól nagyobb távolságot hagyva, hogy szép kockákat tudjunk majd vágni, amiknek a közepén 1-1 barack lesz a tükörtojás sárgája. Ahogy belesüpped kicsit a friss pudingba, nagyon élethű a látvány.
A zselatinhoz a vízbe facsarjuk egy negyed citrom levét, beleszórjuk a porcukrot, a zselatinport és elkeverjük. Tegyük a mikroba 30 másodpercre és keverjük simára. Kanalazzuk először a barackokra majd töltsük ki vele a köztes részeket is. Aztán minimum 3 órára irány a hűtő, hogy szépen lehessen szeletelni.
Egy meleg konyharuhát szorítsunk a keretre, hogy a pudingos rész leváljon. Óvatosan húzzuk le és emeljük le a keretet. Szeleteljünk belőle csinos kockákat és tálaljuk. Tálalásig tartsuk hűtőben. 4 napig eltartható.