A fánk tésztája akkor az igazi, ha puha, könnyű, és a sütés után egy fehér szalag fut rajta körbe.
Hozzávalók
25dkgkenyérliszt(BL80)
25dkgfinomliszt(BL55)
5dkgporcukor
1csomagvaníliás cukor
7grammporélesztő(vagy 2,5 dkg friss)
½teáskanálsó
4dbtojássárgája
1evőkanáltejföl(vagy joghurt)
6dkgteavaj(piha)
2,5dltej(langyos)
2evőkanálrum
Elkészítés
Azzal kezdünk, hogy egy nagy keverőtálba szitáljuk a kenyér és finomlisztet. Majd jöhet bele a porcukor, a vaníliás cukor, az élesztő (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos tejben a cukorral) , a só és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki és beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, a puha vajat. Beleöntjük a tejet, a rumot és alaposan összedolgozzuk a tésztát. A deszkára emelve kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, kicsit kilapítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Ehhez a tésztához nem kell lisztezni. Biztos érzitek, hogy keményebb az átlagos tésztánál így könnyebben lehet vele dolgozni és a felesleges lisztszemek sem fognak égni az olajban.
Egy nagy kiszúróval köröket szaggatunk, amiket egy tálcára pakolunk. A maradék tésztát gyúrjuk, nyújtsuk és szaggassunk belőle addig, amíg tart az anyag. Hagyjuk 40 percet kelni.
Egy serpenyőben öntsünk 2 centi vastagon olajat és közepes lángon hevítsük fel. Amikor már meleg az olaj egy fánkot középen mélyítsünk ki ezzel lefelé tegyük az olajba. Tegyünk még mellé annyit, amennyi kényelmesen elfér majd tegyünk rá fedőt és így süssük 1,5 – 2 percig. Ekkor vegyük le a fedőt, fordítsuk át és fedő nélkül süssük újabb 1,5 percig. Ha túl barnára sült, akkor vissza kell venni a hőből. Az a jó, ha oldalanként 1,5-2 perc időre van szüksége.
A megsült fánkokat emeljük egy szűrőbe és ott hagyjuk lecsepegni. Így nem ázik el a tészta és friss marad. Majd süssük ki a többit ugyanígy.