A főzelékek között nehezen találok olyat, amit ne szeretnék, de a tejfölös krumplifőzelék mindenképpen a kedvenceim között szerepel.
Hozzávalók
A főzelékhez:
1fejvöröshagyma
1dbfokhagymagerezd
2evőkanálolaj
1teáskanálpirospaprika
1,75kgkrumpli(pucolva 1,5 kg kell)
1evőkanálszárított majoránna
1csipetkakukkfű
2dbbabérlevél
3teáskanálsó
1evőkanálcukor
5dkgteavaj
2evőkanálfehérborecet
¼teáskanálfrissen őrölt bors
A habaráshoz:
3dkgétkezési keményítő
2evőkanálvíz
20dkgtejföl
Elkészítés
A lábost alacsony hőmérsékletre melegítjük. Addig meghámozunk egy hagymát és finomra aprítjuk. 1 kis darab fokhagymát is hozzávagdalunk, majd egy kevés olajra szórjuk és átkeverjük. Amíg egészen alacsony lángon pároljuk a hagymákat, van idő meghámozni a burgonyákat. Utána mindenképpen alaposan öblítsük le tiszta vízzel.
Ha megpárolódott a hagyma szórjuk meg a piros paprikával, amit forgassunk át alaposan az olajos hagymás alappal, majd öntsük fel fél liter vízzel. A krumplikat vágjuk karikára (vagy ízlés szerint kockázhatjuk is) és tegyük a lábosba. Annyi vizet öntsünk rá, ami éppen hogy nem lepi el, mert még jön bele a tejfölös habarás is. Fűszerezzük majorannával, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval, borssal és 1 kanál cukorral, hogy ellensúlyozza majd az ecetet. Keverjük kicsit át és lefedve kb. 30 perc alatt főzzük meg a krumplikat.
Ha már megpuhult, a habaráshoz a keményítőt keverjük simára pár kanál vízzel, forgassuk össze a tejföllel és a hőkiegyenlítéshez a főzelék levéből is keverjünk hozzá. Így már bátran visszaönthetjük a lábosba. Miután elkevertük, gazdagítsuk vajjal és ha elolvadt ízlés szerint egy kevés ecettel tegyük pikánssá.