Egy jó gesztenyetorta legyen nagyon gesztenyés, rumos, csokis és sütés nélkül, könnyen elkészíthető. Ebben a csokis, rumos gesztenyetortában messze nem az a legjobb, hogy sütés nélkül készül. Hanem az, hogy tele van gesztenyével és 10 perc alatt össze lehet állítani, aztán a díszítés rajtunk múlik, hogy mit szeretnénk. Ez a torta pucéran is megállja a helyét.
Hozzávalók
A csokis gesztenyetortához:
12dkgétcsokoládé
12dkgteavaj
50dkggesztenyepüré(100%)
12dkgporcukor
4evőkanálrum(ízlés szerint lehet több, kevesebb)
1evőkanálkakaópor(cukrozatlan)
A trüffelkrémhez:
7dkgétcsokoládé
5evőkanáltejszín
A csokimázhoz:
7dkgétcsokoládé
2dkgteavaj
2evőkanáltejszín
A díszítéshez:
8dbmézeskalács
Elkészítés
A készítés előtt legalább 4 órával hagyjuk felengedni a gesztenyemasszákat. Egy 18 vagy 20 cm-es tortakarikát béleljünk ki sütőpapírral, hogy könnyen kivehessük belőle a tortát.
A gesztenyetortához a csokoládét vágjuk kisebb darabokra és szórjuk egy lábasba, a vajjal együtt melegítsük fel. Közben a kiolvasztott gesztenyepürét egy nagy keverőtálban villával tördeljük finomra.
Ha már a vaj és a csoki olvadni kezd, kevergetve melegítsük tovább, amíg sima lesz. Keverjük bele a cukrot is és ízesítsük rummal. Szitáljuk bele a kakaóport és elkeverve öntsük a gesztenyéhez. Egy kézi robotgéppel pár perc alatt dolgozzuk simára.
Így mehet a sütőpapírral bélelt tortaformába. Simítsuk el a tetejét és párszor ütögessük a pulthoz, hogy ne maradjanak benne levegős részek. Tegyük a hűtőbe minimum 6 órára dermedni. (Akár 24-48 órával korábban is elkészíthetjük.)
A trüffelkrémhez szórjuk egy lábosba a felaprított csokoládét és öntsük fel a tejszínnel. Kevergetve olvasszuk simára. Öntsük át egy tálba és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, hogy teljesen kihűljön.
A hűtési idők leteltével a csokimázhoz aprítsuk fel a csokit és szórjuk egy lábosba a vajjal és a tejszínnel. Kevergetve olvasszuk fel és tegyük félre egy deszkára.
A tortát vegyük ki hűtőből és szedjük ki a formából. A tetejére simítsunk egy kis sütőpapírt és határozott mozdulattal fordítsuk át. Így a szép sima alja lesz felül.
A mázat öntsük a tetejére. Egy spatulával óvatosan terítsük el rajta úgy, hogy a szélén egy kevés le-le cseppenjen. Ha hideg a torta, akkor megfogja a csokikrémet és nem engedi végig folyni. Végül a tetejét mintázzuk hullámosra.
A lehűlt csokikrémet kézi robotgéppel keverjük habosra. Egy habzsákba csillagvéget illesztünk, kivágjuk szűken, belenyomjuk a fém véget, hogy rászoruljon. Szedjük bele a habos trüffelkrémet és nyomjunk rá annyi halmot, amennyi szeletre szeretnénk vágni és végül kis mézesfigurákkal tegyük ünnepivé.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: csoki mousse, gesztenyetorta, sütés nélkül, trüffelkrém