A különleges aprósütemények között, kiemelt helyen szerepel a habcsókos keksz. A linzer tészta habcsókkal töltve látványos ajándék lehet.
Hozzávalók
A kekszhez:
1dbtojássárgája(L-es méret)
10dkgteavaj(puha)
7dkgporcukor
½dbcitrom(kezeletlen)
1evőkanálvaníliakivonat(vagy vaníliáscukor)
20dkgfinomliszt(BL55 + a nyújtáshoz)
1csipetsó
½teáskanálsütőpor
A habcsókhoz
1dbtojásfehérje(L-es méret)
14dkgporcukor
5-6cseppcitromlé
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 150 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül), egy lapos tepsire terítsünk sütőpapírt. Egy tojássárgáját a vajhoz adjuk. Szórjuk meg a cukorral és robotgéppel keverjük habosra és halványsárgára. Reszeljünk hozzá a citromhéjat és vaníliakivonattal is ízesítjük. Keverjük az ízanyagokkal is simára.
A liszthez szórjuk a sót, a sütőport és összekeverjük. Így adjuk a vajas keverékhez és dolgozzuk bele. A kész tésztát tegyük a hűtőbe 20 percre, hogy nyújthatóra dermedjen. Addig készítsük el a habcsókot.
A tojásfehérjét kezdjük el verni egy kézi robotgéppel és több részletben szórjuk bele a porcukrot. Csepegtessünk hozzá kevés citromlevet és keverjük tovább 5 percig, amíg kemény és fényes lesz a hab.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán formáljuk téglalap alakúra és nyújtsuk ki. 20 x 30 cm-es téglalapra. Szedjünk rá a habcsókból és terítsük el. Lehet, hogy a tésztára nem fér rá az összes habcsók. 3-4 mm vastagon kenjük meg. A felső és az alsó szélén is hagyjunk üresen egy keskeny sávot. Egyesével tekerjük fel és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távol, hogy legyen helyük nőni. Ha maradt a habcsókból, azt kanalazzuk a kekszek mellé. Majd tegyük az előmelegített sütőbe 20-25 percre sülni.