Egy bevált csokis pite receptre minden háztartásban szükség van. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád. Lépésről lépésre mutatom a videóban és neked is menni fog.
Hozzávalók
A tésztához:
2evőkanálvíz(jéghideg)
10dkgkenyérliszt(BL80)
5dkgfinomliszt(BL55 + a nyújtáshoz)
1evőkanálporcukor
½teáskanálsó
12,5dkgteavaj(hideg)
A csokikrémhez:
15dkgcukor
2,5dkgholland kakaópor
2,5dkgétkezési keményítő
2,5dltej
2dbtojás
1dbtojássárgája
1dltejszín
1csipetsó
5dkgétcsokoládé
1evőkanálvaníliakivonat
A tetejére:
3dlhabtejszín
3dkgétcsokoládé
Elkészítés
Készítés előtt fél órával tegyünk egy kis pohár vizet a mélyhűtőbe, hogy jéghidegre tudjon hűlni. A sütőt melegítsük elő 200 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és készítsünk elő egy 25 cm-es piteformát.
A liszteket a porcukrot és a sót beleszitáljuk egy nagy keverőtálba. Alaposan keverjük össze, így tutira nem lesz benne édesebb, vagy sósabb rész. A vajat kockákra vágva szórjuk bele, és a kezünkkel dolgozzuk el morzsalékosra.
A jéghűtőből vegyük elő a vizet egészen fagyosan és így kanalazzunk a tésztához 2 evőkanállal. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, de nem szabad simára kidolgozni, akkor megolvad a tésztában a vaj és nem lesz finom omlós a pite. Ha nagyon nem áll össze, adjunk hozzá még egy kanál vizet.
Ha elég hideg volt a vaj, a víz és nem dolgoztuk túl a tésztát, akkor máris lehet nyújtani. Ha egy kicsit lágy, akkor fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. Enyhén lisztezzük meg a deszkát és a tésztát is. Fokozatosan nyújtsuk ki a piteformánál kicsit nagyobbra.
A formát most sem kell kivajazni vagy kibélelni sütőpapírral. Ez az omlós tészta nem ragad bele. Tekerjük fel a tésztát a nyújtófára és terítsük a formába. Óvatosan igazítsuk bele a formába körben és a tészta széleit hajtogassuk be körben. A két ujjunkkal csípjük össze kívülről úgy, hogy belülről egy ujjal ellentartunk. Így alakul ki a klasszikus hullámos forma.
Egy kör alakú sütőpapírt összegyűrünk és kisimítva a tésztára fektetjük. Szórjunk rá nehezéket, pl. szárazbabot, mint én. Az a lényeg, hogy miután rászórtuk simítsuk el a széleihez. Így tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre sülni.
Amíg sül készítsük el a csokikrémet. Egy lábasa szórjuk a cukrot, kakaóport, keményítőt és a tejjel keverjük csomómentesre.Üssünk hozzá két tojást egyesével és egy tojássárgáját is. Keverjük simára és a tejszínnel és sóval kezdjük főzni folyamatos keverés mellett. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a csokoládét és a vanília kivonatot is. Vanília helyett lehet használni rumot, konyakot vagy whiskeyt is. Folyamatos keverés mellett forráspontig hevítsük.
Az elősütött tésztát vegyük kis és óvatosan emeljük le róla a sütőpapírt a babokkal. Ehhez én egyik oldalon felemeljük a papírt a csipesszel, így meg lehet fogni anélkül, hogy megégetnénk a kezünket. A másik oldalon pedig a csipesz segítségével fogjuk meg és emeljük át egy tányérra. A pitét tegyük vissza 15 percre, hogy készre süljön.
A csokikrémet néha keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Ha a kisült tészta néhol felpuffadt, egy villával nyomkodjuk kicsit vissza. A még meleg csokikrémmel töltsük meg a meleg pitét. Simítsuk el a tetejét és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínhabot egy kancsóban verjük kemény habbá. Halmozzuk a pite közepére és csinosan igazítsuk el. Egy hámozóval készítsünk csokiforgácsokat a habra. Azonnal tálalhatjuk. Hűtőben tárolva 4 napig őrzi meg a frissességét.
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: amerikai pite, csokis pite, pite készítés