Az ősz tele van melengető rituálékkal, amikkel fényt, energiát és harmóniát vihetünk ezekbe a hideg és sötét időkben. Ez a három meleg ital pont elég arra, hogy átmelegedjen a lelkünk.
Hozzávalók
Pumpkin Spice Latte
A fűszerkeverékhez:
2teáskanálőrölt fahéj
1teáskanálőrölt gyömbér
½teáskanálőrölt szegfűszeg
½teáskanálszerecsendió(reszelt)
A kávéhoz:
10dkgsült sütőtök
2dltej
½dltejszín
1presszókávé
A fűszeres, tökös habhoz:
4evőkanáltejszín
1teáskanálsütőtökpüré
1csipetőrölt fahéj
Sűrű forró csokoládé, juharszirupos tejszínhabbal
A forró csokoládéhoz:
2teáskanálkakaópor
1teáskanálétkezési keményítő
1evőkanálbarna cukor
4dltej
6dkgétcsokoládé
1dltejszín
A juharszirupos habhoz:
½dltejszín
1evőkanáljuharszirup
1dkgétcsokoládé(reszelve)
Fűszeres almapuncs
Hozzávalók:
3dbalma(nagy)
½dbnarancs
4cmgyömbér
2evőkanálbarna cukor(ízlés szerint mehet bele több is)
8dbfahéjrúd szelet
Elkészítés
A Pumpkin Spice Latte elkészítése:
A fűszerkeverék hozzávalóit egy tálkába mérjük és alaposan összekeverjük. Lefedve fél évig megőrzi a frissességét.
A sütőtököt pürésítjük egy szitán áttörve. Lehet használni hozzá botmixert vagy egyszerűen csak villát. (Pssszt. a legdurvább esetben natúr sütőtökpürét a babakaja részlegről🤫)
A püréből 1 evőkanállal tegyünk egy kisebb lábasba, szórjuk meg fél teáskanál fűszerkeverékkel és öntsük fel a tejjel, tejszínnel és időnként megkeverve forrósítsuk fel.
A fahéjas habhoz a tejszínt, a pürét és a fahéjat tegyük egy kisebb pohárba és tejhabosítóval verjük habbá. A kávét főzzük le.
Tegyünk egy pohár aljára egy teáskanál pürét, öntsük fel a fűszeres, forró tejjel, kávéval és kanalazzuk rá a habot. Végül kevés őrölt fahéjjal díszítve kínáljuk./1 pohár/
Sűrű forró csokoládé, juharszirupos tejszínhabbal elkészítése:
A kakaóport, az étkezési keményítőt, a barna cukrot egy kisebb lábosba összekeverjük. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel.
Forrósítsuk fel és adjuk hozzá a csokoládét is. Oldódásig kevergessük és öntsük bele a tejszínt is. Főzzük 2-3 percig, amíg felforr és készen is van.
A habhoz öntsük a tejszínt és a juharszirupot egy kisebb pohárba és tejhabosítóval verjük habbá. Tálaljuk a forró csokit a habbal és reszelt étcsokoládéval./2 pohár/
A fűszeres almapuncs elkészítése:
A megmosott almákat és a narancsot cikkekre vágjuk és egy lábasba szórjuk. A gyömbért felszeleteljük és beletesszük. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Ízesítsük cukorral, a fahéjrudakkal és nagy lángon forrásig hevítsük.
Ekkor vegyük takarékra és lefedve, éppen hogy forrásban tartva főzzük 1 órán át.
Szűrjük át egy szitán úgy hogy egy merőkanállal átnyomjuk a gyümölcsök húsát is a lével együtt. A fűszerdarabokat, a héjakat és a magokat dobjuk el. Még melegen tálaljuk. Hűtőben 3 napig tárolhatjuk./1,8 liter/
Szerző: Wichmann Anna
Alapanyag ár: 2000 Ft
Recept kategória: Ital
Konyha: Amerikai, Magyar, Olasz
Kulcsszó: almapuncs, forró csoki, kávé, meleg italok