1kgsütőtök(én muskotálytököt használtam, de jó hozzá más is)
1-2szemzöld kardamom
1rúdfahéj
2-3ágkoriander zöld vagy petrezselyemzöld
só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A rizst alaposan leöblítjük folyó víz alatt és hagyjuk lecsöpögni. A lábost felhevítjük és 2 evőkanál olajat öntünk bele. Rászórjuk a rizst és időnként megkeverve addig pirítjuk, amíg kifehéredik és pár szem megbarnul. A petrezselymet apróra vágjuk. Felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, megszórjuk 1 teáskanál sóval, petrezselyemmel és lefedve alacsony lángon puhára főzzük kb. 20-25 perc alatt. Lefedve hagyjuk állni a gőzben a tálalásig.
Egy nagy méretű, magas falú serpenyőt felhevítünk közepes lángon és beleöntünk 2 evőkanál olajat. Közben meghámozzuk a hagymákat és a répát, amiket apróra vágva a serpenyőbe szórunk. Kevergetve pirítsuk őket addig, amíg a hagyma üveges lesz. A fokhagymát pucoljuk meg és finomra aprítva söpörjük a többihez pirulni. Közben egy kiskanál segítségével lekapargatjuk a gyömbér héját és apró kockákra vágva keverjük a többihez.
Ha illatozni kezd a fokhagyma, jöhetnek a fűszerek. Először kanalazzuk bele a római köményt és a koriandert és 1-2 percig pirítsuk. Tudom, hogy kevésnek tűnik az olaj, mert felszívták a fűszerek, de elég bele ennyi bőven. Majd fűszerezzük tovább a mustárporral, kurkumával, Cayenne borssal és kevergetve pirítsuk még 1 percig. Szórjuk bele a vöröslencsét és öntsük fel az alaplével és a vízzel.
A tököt meghámozzuk és kockákra vágva beleszórjuk. Tegyük bele a kardamomot és a fahéjat. Ízesítsük sóval, borssal és lefedve kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük a lencsét és a tököt is. Ha már puha apróra vágva keverjük bele a koriander vagy petrezselyemzöldet. A dhal 1/3 részét szedjük kancsóba és botmixerrel vagy turmixszal pürésítsük simára és ezt visszakeverve az edénybe főzzük, ízlésünknek megfelelően sűrűre, fedő nélkül.
Tálaláshoz lazítsuk át a rizsszemeket óvatosan és kínáljuk a raguval gazdagon megpakolva.
Tipp:
– A tök mellé jöhet bele karfiol vagy bármi más, amit szeretsz használni. Én például nagyon szeretek bele füstölt tofut is pirítani a hagymával együtt. Vagy pritaminpaprikát is.– Lehet készíteni más lencsével is, de számolj vele, hogy lehet hosszabb a főzési ideje, így a zöldségeket később add hozzá.