A hummusz egy krémes állagú közel-keleti kultusz étel, amelyet csicseriborsóból, tahiniből, citromlé és víz hozzáadásával készítünk el. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent.
Hozzávalók
A hummuszhoz:
12,5dkgcsicseriborsó(száraz)
1teáskanálsó
4evőkanáltahini
½dbcitrom
A fűszeres krémpasztához:
1gerezdfokhagyma
2evőkanálolívaolaj
1evőkanálharissa(vagy más paprikakrém)
½teáskanálsó
Elkészítés
A száraz csicseriborsót 8 órára bő vízbe áztatjuk (ázhat akár 24 órát is). Az áztató víz nélkül átszedjük egy lábosba és háromszoros mennyiségű, bő vízben feltesszük főni közepes lángon.
A forrás után keletkezett vastag habot leszedjük. Lassú forrásban tartva, fedő alatt 2-3 óra alatt teljesen puhára főzzük. Az így megfőzött csicseriborsót egy hétig tarthatod a hűtőben és használhatod salátákhoz vagy más ételekhez.
Ha már minimum langyosra hűlt szedjünk 50 dkg-ot egy késes aprítógépbe. Ha látok leeső, vékony héjdarabokat, azokat dobjuk ki, de nincs különösebb jelentősége. A citromot kimagozzuk és a felének a levét ráfacsarjuk.
A tahinit használat előtt mindig keverjük fel, mert hajlamos túlzottan leülepedni és így kanalazzuk rá. Fűszerezzük sóval, öntsük fel 1 dl vízzel és kezdődhet az aprítás. Ha sűrűnek látjuk adjunk hozzá még egy kevés vizet. 2-3 perc után nyomkodjuk bele vissza a szélére kitapadt részeket és így dolgozzuk tovább legalább 5 percen át, amíg szép egynemű krémes lesz.
A fűszeres krémpasztához egy gerezd fokhagymát finomra aprítunk. Rákanalazzuk az olívaolajat, a sót és a harisszát. Keverjük simára és készen is van.