Szerintem a sütőporos zserbó sokkal omlósabb lesz és 2 hét után is friss marad, így nagy ünnepségek előtt kifejezetten jól jön, hogy előre elkészíthetjük.
Hozzávalók
A tésztához:
50dkgfinomliszt(BL55)
10dkgporcukor
1csomagsütőpor(12 gramm)
½teáskanálsó(2 gramm)
½dbcitrom reszelt héja(kezeletlen vagy bio)
20dkgteavaj(jéghideg)
10dkgzsír(cserélhető vajra)
1dbtojás
8dkgtejföl
A töltelékhez:
35dkgdarált dió
25dkgporcukor
2csomagvaníliás cukor
½dbcitrom reszelt héja(kezeletlen vagy bio)
60dkgsárgabaracklekvár
A tetejére:
20dkgétcsokoládé
1evőkanálolaj(vagy olvasztott vaj)
Elkészítés
A lisztet, porcukrot, sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba. Reszelünk bele citromhéjat és elkeverjük. A jéghideg vajat belekockázzuk és a lisztes keveréket elmorzsoljuk a vajjal. Amikor már borsónyi méretűek a morzsák beledolgozzuk a zsírt is. Feltörünk egy tojást és a tejföllel együtt sima tésztát gyúrunk.Ez egy precíz sütemény, ezért jobb mérlegen elosztani négyfelé a tésztát, amit kis hengerekké formázva, fóliába csomagolunk kettesével. Így mehetnek a hűtőbe 30 percet pihenni.
A darált dióhoz szórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, belereszeljük a maradék citrom héjat és alaposan összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Kiveszünk egy tésztát, meghintjük liszttel és 25 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ha még kezdő vagy és nehezen boldogulsz a vékony tésztával, akkor nyújtsd inkább kisebbre. Vastagabb, magasabb lesz, de ez egyáltalán nem baj. Ne aggódj, ha nem ér ki a tepsi széléig, úgy is szépen meg lehet sütni, nem fog kifolyni a töltelék. És egy jó hír: az a fontos, hogy a legalsó tészta legyen szép, mert az lesz alul. A többi középen és a tetején nem baj, ha kicsit cakkos, szépen összesülnek majd. A második, harmadik zserbónál bele fogsz jönni a vékonyabb tészták kezelésébe is. A kinyújtott tésztát félbehajtjuk és egy határozott mozdulattal a tepsire emeljük. Kihajtjuk és szépen óvatosan beleigazgatjuk az ujjbegyeinkkel körben.
Megkenjük 20 dkg baracklekvárral és meghintjük a diós töltelékből is 20 dkg-val, amit óvatosan elterítünk a lekváron. Folytathatjuk a sort a következő tésztával, lekvárral és diós töltelékkel, ahogy az elsőnél is készítettük. Ha megvagyunk az utolsó tésztával is, egy villával egészen a tepsi aljáig bökjük meg több helyen a zserbót, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35 perc alatt készre.
Ha már kihűlt a sütemény, daraboljuk fel a csokoládét apró kockákra. Szórjuk egy kis lábosba és tegyük alacsony hőfokra. A zserbóra terítsünk egy sütőpapírt, fektessünk rá egy deszkát és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. Ha már olvadozik a csokoládé folyamatosan keverjük, amíg teljesen folyékony lesz. Ekkor kapcsoljuk le a hőt alatta, öntsük hozzá az olajat és keverjük simára. Csorgassuk a süti közepére és kenőkéssel egyenletesen terítsük el rajta középről kifelé haladva.
Kb. 30 perc alatt köt meg teljesen, és már szeletelhetjük is.