A ragacsos csirke, elkészíthető bő olajban sütés nélkül is. Szerintem sütőben sütve, kevés olajjal sokkal finomabb lesz a ragacsos csirke, jó sok zöldséggel tálalva.
Hozzávalók
A fűszeres csirkemellhez és zöldségekhez:
1dbtojás
1dbfokhagymagerezd(ízlés szerint lehet több)
só és frissen őrölt bors
50dkgcsirkemellfilé
1fejbrokkoli
20dkgkelbimbó
4evőkanálolaj
5dkgfinomliszt(BL55)
½teáskanálfüstölt paprika
A gyömbéres mázhoz:
3evőkanálketchup
2evőkanálméz
1evőkanálrizsecet(vagy fehérborecet)
2evőkanálszójaszósz
1evőkanálgyömbér(reszelve)
1teáskanálszezámmag
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül. A húshoz egy tojást felütünk egy tálkába. Egy gerzed fokhagymát megroppantunk, megpucolunk és finomra aprítjuk. A fele megy a tojáshoz, a felét félretesszük a zöldségekhez. A tojást fűszerezzük sóval és borssal, majd alaposan keverjük össze.
A csirkemelleket vágjuk vastagabb csíkokra és egyesével forgassuk bele a tojásos pácba.
Egy kisebb lábosba tegyünk fel 1 liter vizet 1 teáskanál sóval. Amíg várjuk, hogy felforrjon, a megmosott brokkolit vágjuk falatnyi darabokra. A megmosott kelbimbóknak vágjuk le az alját és szedjük le a külső, elöregededtt leveleit is. Az előkészített zöldségeket tegyük a forrásban lévő vízbe 3-5 percre. A vibráló színűre főtt zöldségeket szedjük ki egy tálra.
Egy nagy tepsit alaposan kiolajozunk. A panírozáshoz a lisztbe keverünk 1 csipet sót, a füstölt paprikát, és 1 csipet frissen őrölt borst is. A húsokat meghempergetjük és a tepsire tesszük. Természetesen lehet nagy tételben is egy tálban egyszerre többet is a fűszeres liszttel összerázni.
Mellé jöhetnek az előfözött zöldségek. A tetejüket is spricceljük meg kevés olajjal. A zöldségeket fűszerezzük 1-1 csipet borssal, sóval és a félretett fokhagymával. Kicsit forgassuk össze és mehet is az előmelegített sütőbe 10 percre. Ekkor forgassuk át őket és süssük további 10-15 perc alatt készre. Mielőtt kivesszük bökjünk meg egy húst, ha puha akkor már jó.
Amíg sül a mázhoz egy kisebb lábosba mérjük a ketchupot, mézet, fehérbor vagy rizsecetet és a szójaszószt. Reszeljünk bele friss gyömbért és kevergetve főzzük forrásig.
A megsült húsokat forgassunk meg alaposan a mázban. Tálaljuk rizzsel és szezámmaggal meghintve.