A liszteket, a porcukrot, élesztőt és a sót beleszitáljuk egy tálba és összekeverjük. (Ha friss élesztőt használunk, akkor azt keverjük a tejhez.) A lisztek közepébe felütjük a tojást, beleszedjük a puha vajat és miközben a langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, keverjünk belőle egynemű tésztát. Csak addig dolgozzuk, hogy ne legyenek benne szárazabb vagy nedvesebb részek, de nem kell kidolgozni simára. Fóliával lefedve pihentessük 10 percig, hogy a liszt felvegye a nedvességet, így sokkal könnyebb lesz majd simára dagasztani.
Alaposan dagasszuk ki a tésztát, hogy szép homogén és sima felületű legyen. Fóliával letakarva kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
Enyhén lisztezzük meg a deszkát és szedjük rá a megkelt tésztát. Igazítsuk egyenletes henger formára, hogy egyforma méretűre tudjuk vágni. Először felezzük, majd negyedeljük el. A negyedeket pedig vágjuk 3-3 darabra, így 12 egyforma részünk lesz. Egyesével formázzuk feszes kis gombócokká őket. Fóliával lefedve hagyjuk 10 percig állni, hogy a glutén szálak kicsit kiengedjenek és könnyebb legyen tovább formázni a tésztát. De ha te az eredetihez hasonlót szeretnél sütni, akkor így ahogy van keleszd 40 percig és már sütheted is.
Enyhén lisztezett felületen lapítsuk el a gombócot és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a hajtás mindig lenyomjuk. Kicsit hengergessük meg és tegyük félre, amíg többit is megformáljuk. Így az elsőknek van idejük pihenni pár percet és könnyebb lesz tovább alakítani.
Innentől hármasával haladunk. Az elsőt sodorjuk 40-50 cm hosszúságúra, majd a következő kettőt is. A formázáshoz hajtsuk át az egyik szárat úgy, hogy az alsó fele egy hurok legyen. Az egyik szárat kezdjük el a hurok köré tekerni, amíg tart. Ugyanígy vezessük az ellentétes oldalon is és a két tészta szembe találkozásánál összenyomjuk szorosan és átfordítva megigazítjuk. Ha megvan mind a 12 db helyezzük egymástól távol őket, hogy legyen helyük megkelni. Fóliával letakarva kelesszük a duplájára kb. 40 perc alatt.
Öntsünk 3-4 cm olajat egy sütőedénybe és hevítsük fel közepesen melegre. Ha van konyhai hőmérőnk, akkor a 160 fok az ideális a fánkhoz. Óvatos úgy tegyük őket az olajba, hogy a tetejük legyen alul. 2 perc sütés után forgassuk át és a másik oldalukat is süssük 1-2 perc alatt barnára. Végül cukrot és fahéjat összekeverünk és egyesével megforgatjuk benne a fánkokat.