Gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje volt a rizskoch vagy más néven rizsfelfújt. Tökéletes vaníliás, remegős sütemény, amit megkoronáz a baracklekvár vagy a málnaszörp.
A rizst szerintem csak úgy lehet tempósan puhára főzni, hogy előbb csak vízzel pároljuk meg. Ezért a rizsre ráöntjük a vizet és lefedve közepes lángon főzni kezdjük. Amikor a víz már elfőtt róla, mehet bele a tej, a tejszín és a vaníliás cukor. A cukornak a felét szoktam ilyenkor beleszórni, hogy átjárja az édeskés íz már a főzés alatt, de ne feltétlenül kapjon le. Sajnos minél több cukor van benne, erre annál hajlamosabb. Jöhet bele a só és a citromhéj is. Ha minden benne van, akkor lefedve, közepes lángon kb. 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ha nem vastagaljú edényben főzöd, akkor érdemes párszor átkeverni, nehogy leégjen.
Mielőtt tovább haladunk vele, hagyjuk langyosra hűlni, a sütőt pedig melegítsük elő 200 fokra. Borítsuk át a tejberizst egy nagy keverőtálba és keverjük bele a vajat és a maradék cukrot is. Szórjuk bele a vaníliás pudingport és alaposan forgassuk bele. A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A sárgáják mehetnek a rizshez, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy keverőtálba. A sárgájával keverjük el a rizst. A fehérjékből pedig verjünk kemény habot egy robotgéppel. Először csak a hab felét forgassuk bele, majd a maradékot is óvatosan, hogy ne keverjük ki belőle a levegőt. Ha szereted mazsolásan, akkor azt is most keverd bele.
A sütőformát (25 x 30 cm-es) alaposan kivajazzuk az alján és körben az oldalán is. Beleterítjük a masszát és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük a rizskochot.
Végül porcukorral meghintve és baracklekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.
Tipp:
Érdemes körbevágni a sütit a szélén egy éles késsel így könnyebben ki tudjuk emelni.