A Piyaju egy bangladesi nassolnivaló, ami egyébként egész ázsia szerte közkedvelt. Ez a fűszeres, hagymás vöröslencsefasírt, önmagában eléggé száraz tud lenni, ezért sokkal finomabb, ha a hagyma mellé jócskán teszünk cukkinit is.
Hozzávalók
A cukkinifasírthoz:
12dkgvöröslencse
1dbcukkini (24 dkg)
½dbvöröshagyma(ízlés szerint 1 egész)
1teáskanálsó
1csokorpetrezselyem
½dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
1teáskanálkurkuma(őrölt)
½teáskanálchilipor(vagy Cayenne-bors)
frissen őrölt fekete bors
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
2dltejföl(vagy görög joghurt)
½dbcitrom(kezeletlen vagy bio)
2ágmenta
Elkészítés
A vöröslencsét tiszta vízben kicsit átmossuk, leöntjük róla, majd egy újabb adag vízben is átmozgatjuk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a ráöntött víz tiszta marad a lencse átmozgatása után is. Ha ez megvan, akkor bő vízben hagyjuk ázni 1,5 órát. Akár előző este is beáztathatjuk, csak a minimum legyen 1,5 óra.
A megmosott cukkinit feldaraboljuk kis vékony hasábokra és egy szűrőbe szórjuk. A hagymát aprítsuk fel közepes szeletekre, amiket szálakra szedve szórjunk a cukkinire. Egy egész teáskanál sót szórjunk rá és forgassuk alaposan össze. Ezt is hagyjuk egy órát állni a lencsével együtt, így a só át tudja járni és olyan lesz a hagyma és a cukkini is, mintha megpároltuk volna.
Ha letelt az idő a zöldségeket kifacsarva áttesszük egy keverőtálba. A vöröslencsét leszűrjük. Egy késes robotgépbe szedjük és finomra aprítjuk (használhatunk botmixert is). Nem kell teljesen pépesre, apróbb szemcsék maradhatnak benne. Szedjük a zöldségekhez. Aprítsunk hozzá durvára petrezselymet. Reszeljünk bele citromhéjat és fűszerezzük kurkumát, szárított chilit és borsot is. Sóra általában nincs szükség mert a zöldségeken elég van, hogy a lencsét is fűszerezze, de kóstold meg nyugodtan, ha bizonytalan vagy. Keverjük alaposan össze és már süthetjük is.
Egy serpenyőt hevítsünk fel közepes hőmérsékletre. Öntsünk bele kevés olajat és evőkanállal formázzunk bele kis fasírtokat. Vizes kézzel is lehetne formázgatni, de nem szeretem, ahogy az olaj pattogni kezd tőle, ezért inkább kicsit szöszmötölök a kanállal, hogy csinosak legyenek a szélek is. A nyers lencse miatt ezt tovább kell sütni, mint a sima zöldségfasírtokat. Én mérsékelt lángon oldalanként 5-6 percig szoktam. A következő adag alá tegyünk újabb adag olajat és így süssük ki az összeset.
A tálaláshoz keverjük ki a tejfölt a reszelt citromhéjjal és a menta apróra vágott leveleivel. Lehet enni önmagában, hamburgerbe pakolva hús helyett vagy a citromos mentás, hűs tejföllel tálalva is.