Vissza

Menemen török lecsó recept

Előkészítési idő 5 perc
Főzési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Adag 2
A világ egyik legjobb tojásos étele a menemen a törökök szerint. Először félve kóstoltam a sajtos lecsót, de alapatalan volt a félelmem. A sajtos lecsó imádni való.

Hozzávalók

A menemenhez:

  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 db paprika (például Szentesi kosszarvú)
  • 10 dkg füstölt csemege kolbász
  • 4 szelet füstölt, főtt tarja
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 db tojás
  • só és frissen őrölt bors

A menemen tálaláshoz:

  • 2 szál petrezselyem (aprítva)
  • 1 csipet őrölt füstölt paprika
  • 2 szelet kenyér

Elkészítés 

  • A serpenyőben felhevítjük a vajat és az olajat. A paprikákat széles karikákra vágjuk. A magokat nagyjából kiszedjük. A serpenyőbe szórjuk, sózzuk, borsozzuk és időnként átforgatva addig pirítjuk, amíg kicsit megbarnul itt-ott.
  • A kolbászt meghámozzuk és vékony szeletekre vágva a serpenyőbe szórjuk és forgassuk át. A tarját is vékony szeletekre vágva forgassuk ezt is a serpenyőbe. A paradicsomokat félbevágjuk lereszeljük és a serpenyőbe öntjük. Sózzuk meg és lefedve közepes lángon főzzük 10 percig. Átkeverjük és főzzük további 6-7 percig. Ha kevésbé levesesen szereted, akkor ne fedd le, ha párolódjon el a leve. Én odavagyok a szaftos-leveses ételekért ezért fedem le. Ha már a paprika megpuhult jöhet bele a sajt.
  • A mozzarellát rátépkedjük és elkeverjük, hogy teljesen bele tudjon olvadni. Fűszerezzük őrölt füstölt paprikával és forgassuk össze. Reszeljük le a sajtot. és egyenletesen szórjuk a tetejére. Egyesével üssük fel a tojásokat, alakítsunk kis fészket a fakanállal és öntsük bele. Lefedve csak addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik. Tálaláshoz szórjuk meg kevés pirospaprikával és petrussal. Kenyérrel tunkolva a legjobb.
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Főétel
Konyha: Török
Kulcsszó: lecsó, török recept