Mennyei őszibarackbefőtt cukor nélkül készítve télire. Befőzőautomatával, nagyon gyorsan megy, de megmutatom, hogyan tudod egy lábossal megoldani az egészet.
Hozzávalók
2kgőszibarack
5dkg1:4 édesítő(vagy 10 dkg cukor)
Elkészítés
Kezdjük el hámozni és cikkekre darabolni a barackokat. Ha már van egy üvegre való, akkor pakoljuk bele szorosan a teret jól kihasználva. Az nem jó, ha sok vizet tudunk ráönteni, mert több ízt veszít a tartósítás során. Addig tegyük a gyümölcsöt, hogy ne lógjon magasabbra az üveg vállán. Szórjuk rá a cukrot vagy édesítőt, aminek a mennyisége a barack édességétől is függ. Na meg persze, ki mennyire édesszájú.Én az üvegbe töltött 30 dkg-hoz 1-1,5 teáskanál édesítőt szoktam tenni vagy sima cukorból 1-1,5 evőkanál kell üvegenként. Ha szeretnénk bele fűszert tenni, akkor azt is most kell. Végül öntsük fel vízzel szintén úgy, hogy ne folyjon az üveg vállán túl. Zárjuk le szorosan és készítsük el a többit ugyanígy.
Jó nagy lábos kell, amibe beleférnek kényelmesen a lezárt üvegek. Az nem jó, ha éppen csak beletudod csúsztatni őket, mert forrás közben összekoccanhatnak és széttörhetnek. A lábas aljába terítsünk egy konyharuhát az üvegek védelmére. Erre pakoljuk be a befőtteket. Öntsünk rá annyi vizet, hogy az üvegek válláig érjen. Én szoktam beletenni 2 evőkanál 10%-os ecetet, hogy az üvegek és a lábos ne legyen vízköves, de ez elhagyható.
Közepes erősségű tűzön melegítsük fel a vizet 90 fokra. A konyhai hőmérő ma már nem túl nagy beruházás. Az enyémet 2000 forintért vettem és már 10 éve nyúzom. Ha a víz eléri a 90 fokot, főzzük tovább 30 percig. Ha letelt az idő kapcsoljuk le a tüzet. A vízben is hagyhatod kihűlni, de akkor tovább puhul a gyümölcs, amit én nem szeretnék, ezért kiemelem őket még most egy deszkára. Kb. 2-3 hét állás kell neki, hogy összeérjenek az ízek. Utána egy éven belül fogyasztható.