Vissza

Aszalt szilvás, diós gluténmentes kenyér

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 2 óra
Adag 4
Kalória 1480
Az aszalt szilvás diós gluténmentes kenyér, pont olyan finom, mint az eredeti rozslisztes. A diós gluténmentes kenyér ráadásul élesztővel készül és pont úgy kell meg, mint a hagyományos kenyerek.

Hozzávalók

  • 1,5 dkg útifű maghéj őrlemény
  • 4 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő (8 gr porélesztő)
  • 2 dkg barna cukor
  • 11 dkg teljes kiőrlésű, finom, barna rizsliszt (+ a formázáshoz)
  • 11 dkg cirokliszt
  • 9 dkg tápióka keményítő
  • 3 dkg aszalt szilva (puha és magozott)
  • 3 dkg dió
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál borecet

Elkészítés 

  • Az útifű maghéj őrleményt felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük és félre tesszük duzzadni. Egy másik tálkába 2 dl langyos vizet öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és elkeverjük.
  • Egy nagy tálba szitáljuk bele a barna rizslisztet, a ciroklisztet, és a tápióka keményítőt is. Az aszalt szilva mehet bele egészben is, de én jobban szeretem felkockázni. Ahogy a diót is szeretem durvára vágva hozzáadni. A lisztekhez szórjuk a sót és keverjük össze. Seperjük bele a szilvát, a diót és ezekkel is forgassuk át, hogy ne tapadjanak egybe. Mostanra felfutott az élesztő, öntsük a tálba. És jöhet a megduzzadt útifű maghéj és a borecet is. Egy spatulával dolgozzuk alaposan össze a tésztát.
  • Egy sütőpapírral bélelt forma aljába szórjunk egy kevés rizslisztet. Szedjük bele a tésztát és nyomkodjuk bele alaposan. A rizsliszttel szórjuk meg a tetejét is és a kezünkkel szépen simítsuk el rajta. Hagyjuk a duplájára kelni 40-50 perc alatt. Közben melegítsük elő a sütőt 210 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül).
  • 4. A megkelt kenyeret tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 1 órát. Ekkor vegyük ki, a kenyeret emeljük ki a formából. Óvatosan szedjük le a sütőpapírt. és így tegyük vissza 30-40 percre a rácsra sülni, hogy a nedvesség tartalma csökkenjen és jó ropogós héja legyen. Ha letelt az idő vegyük ki és tegyük egy rácsra amíg teljesen kihűl.

100 grammban:
kcal: 332.51
fehérje: 5.58
szénhidrát: 64.89
zsír: 5.76
Kalória: 1480kcal
Alapanyag ár: 800 Ft
Recept kategória: Kenyér
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gluténmentes, kenyér