fbpx

Glikémiás index, glikémiás index… mantrázom már évek óta a családnak. Nagyon lassan haladunk az átállással. Pedig sokszor nem kell alku sem a váltáshoz. Rizsekből pl. a Basmati rizsnek a legbarátságosabb az indexe és az íze finomabb is a hagyományos rizsnél, mégis 2 év kellett hozzá, hogy csak azt vásároljuk a boltban.

A vörös lencsének szintén nagyon alacsony az indexe, de még mostanra se sikerült kiirtanom a jóval nehezebben főzhető, hizlalóbb hagyományos lencsét. Ráadásul, igen magas: élelmi rost, B vitamin, kálcium, vas, magnézium, kálium, foszfor és lecitin tartalma egyaránt. Hüvelyesek közül benne található a legtöbb vas és foszfor, ami a gyermekek számára nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéshez.

Az én fiam sajnos válogatós típus, és csak pástétom formájában hajlandó egyelőre megenni, így elég gyakran készül nálunk ez az olcsó, ízletes és gyors szendvicsfeltét.

Vörös lencse pástétomos kenyér

20 dkg vörös lencse megmosva
2 sárgarépa
1 negyed zellergumó
2 vöröshagyma
1 szelet paprika
2 fej paradicsom, vagy 3-4 evőkanál darabos paradicsom (én muttit használok, de lehet sűrített is, csak abból kevesebb kell)
2 ágnyi bazsalikom
1-2 löttyintésnyi extra szűz olíva olaj
só, bors

A répát és a zellert meghámozom, a paprikával, paradicsommal együtt kicsi kockákra aprítom fel. A hagymát szintén megpucolom és a lehető legapróbbra vágom fel, majd pár kanál olivaolajon üvegesre pirítom, hogy édeskés íze legyen. Ekkor mehet rá a répa, paprika, paradicsom (ha friss) és a zeller is. Kevés pirítgatás után felöntöm kb. 3-4 dl vízzel (kellemesen legyen körülötte víz, de ne legyen túl sok) és lefedve 20 percet főzöm közepes lángon.
Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek beleteszem a vörös lencsét. (A paradicsomot is ekkor, ha nem frisset használtam.) Lefedve 20 percig főzöm, ha kell akkor a vizet pótlom rajta. Az a lényeg, hogy egy kevés víz álljon alatta.

Ha minden igaz és tényleg közepes lángon főztetek velem együtt, akkor most van egy szétmálóban lévő, kétes színű, finom illatú zöldség zanzátok a lábosban. (Ha nem, akkor tessék addig főzni, amíg a lencse nem puhul meg.) Botmixerrel addig kevergetem, amíg nem lesz  homogén az egész. Ekkor beleteszem a bazsalikomot és rá löttyintek még egy keveset az olíva olajból. Fedő nélkül addig főzöm kevergetve, amíg nem éri el a tökéletes pástétom állagot. (Ha überprofi vagy és a turmixolás után máris tökéletes, akkor elég 3 percig főzni a bazsalikommal.)

Mi esszük pirítóssal, magos bucival, zöldségekkel, főtt tojással, stb..

Hozzászólás írása

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .