Az uborkás-joghurtos ételek közül a tzatziki az egyik legnépszerűbb. A gyrossal együtt ismertük meg ezt a salátát, de sajnos elég halovány ízekkel lehet csak találkozni. Háziasan, jól elkészítve mindig népszerű a sült húsok mellé és a szendvicsekbe is.
A tzatziki recept milyen uborkával készül?
A kígyóuborka a legnépszerűbb, mert nagyra nőve sem találkozunk benne kemény magokkal. Azonban nagyon finom saláta készíthető fürtös vagy más uborka fajtából is csak arra kell figyelni, hogy ne legyen nagy magja.
Le kell sózni az uborkát a tzatziki salátához?
Na most erről elég sok vitát hallottam már, hogy nem is kell lesózni és jaj a sózással elveszítjük az uborka értékes levét. A hagyományos uborkasalátánál tényleg nem történik túl nagy dráma, ha elblicceljük a sózást, de a tzatzikit konkrétan levessé változatná. Az se egy rossz étel, sokan készítenek uborkalevest, csak az nem passzol a sült hús mellé. Már a reszeléstől is egy csomó leve kifolyik az uborkának. Aztán a sós joghurtban ez folytatódna és a végén egy sűrű krémet vennénk ki a végén a hűtőből.
Milyen tejtermékkel lesz jó a tzatziki recept?
Szerintem a natúr, jó zsíros görög joghurtnál nincsen jobb. Rögtön a második helyen viszont a hagyományos magyar tejfölt részesítem előnyben. Mindkettővel ugyanolyan szerethető, de az erdemény más. Amitől óva intelek, hogy sima joghurttal vagy kefírrel készítsd el. Szerintem egyikkel sem lesz az igazi. Viszont a vegán tejfölök finomak hozzá. Laktózmentes tzatziki is könnyen készíthető kókuszjohurttal.
Mivel fűszerezik az eredeti tzatziki receptet?
Görögországban több helyen is ettem és azt hiszem igaz rá, hogy ahány ház, annyi változat. Találkoztam kaprossal és kapor nélkülivel. Mentással, citromossal, és még chilissel is. A fokhagyma is egyéni ízlés szerint változik. Nekem uborkánként 1 db esik jól, de van, akinek 2-3 alatt nem is jöhet szóba ez a saláta. Mindenki készítse el a saját kedvére. Azonban az olívaolajat ne hagyjuk el róla. Nagyon lényeges plusz ízt ad a salátához, mint egy fűszer.
📖 Recept
Egyszerű tzatziki recept, könnyű görög saláta
Hozzávalók
- 1 db kígyóuborka (40 dkg)
- 1 teáskanál só
- 30 dkg görög joghurt
- 1-3 db fokhagymagerezd
- 1 ág kapor
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 2 teáskanál olívaolaj
- ¼ csokor petrezselyem (levelei)
Elkészítés
- A megmosott kígyóuborka végét levágjuk és a reszelő durvábbik oldalán lereszeljük. Szedjük át egy szűrőbe és sózzuk meg a tetejét. Így fentről lefele szépen lecsöpög belőle a felesleges nedvesség.
- Egy nagy tálba szedjük a natúr görög joghurtot és rányomjuk vagy aprítjuk a fokhagymát. Ha használunk, akkor beleaprítjuk a kaprot is.
- Az uborkát kinyomkodjuk és tesszük a tálba. Fűszerzzük borssal és keverjük össze. Kóstoljuk meg és ha kell még sózzuk meg. Ha van ideje fél órát állni, akkor sokkal finomabb lesz, de azonnal is lehet tálalni olívaolajjal, frissen őrölt borssal és petrussal meghintve.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Terézia
Nagyon megszerettük a Te általad ajánlott tzatziki salátát. A multkori kérdésemre válaszoltad, hogy sima uborkából is el lehet késziteni. Az idén olyan szerencsém volt, sikerült valamilyen különleges uborka magot venni. Vagy 2hete mérgelődtem, hogy nagyon magvas rajta is hagytam, hogy nem kell. Megnőttek elég nagyra, persze A párom csak leszedte, én meg ketté vágtam gondoltam megeszik a tyúkok azért nem megy kárba. De nem dobtam ki, ki próbáltam, kiszedtem a magját és láss csodát vastag húsa volt. Én olyan finomat meg nem ettem mint az abból készített volt. Azóta hetente kétszer is el készítem a családnak. Annyira friss, zamatos hogy a kígyó uborkát meg sem közelíti. Próbálok magot szedni belőle, hátha nem fajzik el. Köszönöm az akkori tanácsodat. Jó egészséget!