Az osztrák túrógombóc recept csak pár alapanyagban különbözik a hagyományos megszokottól, amiben a túró mellett csak búzadara, tojás és só szokott lenni. Mindig jól jönnek a kevés alapanyaggal működő, finom, házias ételek.
A túrógombóc készítése
Az osztrák túrógombóc pont attól jó, hogy elronthatatlan. Tutira nem fő szét és gyorsan elkészül. Bekeverem a tésztát és amíg a morzsa elkészül, víz felforr a búzadara pont megduzzad annyira, amennyire kell.
A hagyományos túrógombócnál külön fel szoktam verni a tojásfehérjét lazításnak és a búzadarának is több időt hagyok a duzzadásra, hogy biztosan ne főjjön szét. Ennél a lisztes verziónál még tényleg elég annyi idő, amíg a víz felforr. Ráadásul csak egy tálat koszolok.
Egyszerű túrógombóc recept
Miután elég egy villával kikeverni a tésztát, a tálalást sem érdemes túlbonyolítani. A tésztában a citromhéj és a vaj gondoskodik arról, hogy finom ízt adjon a túrónak. Miután morzsában hempergettük szerintem elég a tejföl és a porcukor a tálaláshoz. Tudom sokan szeretik lekvárral leönteni, de én maximum a tejfölt cserélem görög joghurtra. Én a túrós gofri receptet is szeretem csak tejszínhabbal és friss eperrel asztalra kínálni.
Így lesz tökéletes a túrógombóc
Ha osztrák, ha a hagyományos túrógombóc receptről van szó ugyanaz a trükk, hogy tökéletes legyen. Miután a víz éppen csak forrni kezd beleszaggatjuk a gombócokat a vízbe. A hőt alatta csökkentsük annyira, hogy ne tudjon nagy zubogással forrni. Ha türelmesen, lassan főzzük, akkor szépen egyben maradnak a gombócok és tutira átfő a közepe is. Várjuk meg, hogy felússzon mind a víz tetejére, hagyjuk újra felforrni, hogy biztosan jó legyen. Pont olyan egyszerű, mint a vaníliás krémtúró készítése.
📖 Recept
Osztrák túrógombóc recept
Hozzávalók
Hozzávalók a gombóchoz:
- 25 dkg túró
- ¼ teáskanál só
- 4 dkg teavaj (olvasztott)
- 1 db tojás (L-es)
- 3 dkg búzadara
- 2 evőkanál porcukor (3 dkg)
- ¼ db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 2 dkg finomliszt (BL55)
A morzsához:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg teavaj (ízlés szerint lehet több)
A tálaláshoz:
- 3 dl tejföl (vagy joghurt)
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
- A túrót villával áttörjük, majd sózzuk, rácsorgatjuk az olvasztott vajat, tojást és összedolgozzuk. Jöhet bele a búzadara, porcukor, kevés reszelt citromhéj és jól elkeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet is és félretesszük állni, amíg megpirítjuk a morzsát.
- Felhevítünk egy száraz serpenyőt, beleszórjuk a zsemlemorzsát és közepes lángon rázogatva barnára pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Amikor már szép egyenletes barna, a vajat is belekeverjük és félretesszük hűlni.
- Egy közepes méretű lábosban, 3 liter vizet forralunk. Amikor már határán van a forrásnak sózzuk meg. Két evőkanál segítségével galuskát formálunk a túrós masszából úgy, hogy a két kanalat egymás ellen szorítva kis hengereket formázunk Ha már egyenletes, sima az oldala a forró vízbe tesszük. Ha lassan haladunk a szaggatással, akkor csak a felét tegyük bele, főzzük ki és utána szaggassuk ki a maradékot. Ha 4-5 perc alatt sikerül a vízbe szaggatni az egészet, akkor egyszerre is ki lehet főzni.
- Ha már feljött mindegyik a víz felszínére, főzzük még 10 percig. Alaposan lecsöpögtetve szedjük a morzsára és hempergessük meg őket. Tálaljuk tejföllel alaposan megpakolva és porcukorral meghintve.
Próbáld ki a túrógombóc sütőben receptet is!
A túrógombóc sütőben recept itt elérhető.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Judit McP
fantasztikus recept! puha, de egyben marado tokeletes allagu gombocok, jo aranyok.
Ahol elek, nem lehet turot kapni, ezert neha ricottabol is csinalom, kicsit tobb citromhejjal es egy kis citromlevel izesitem, ilyenkor picit tobb liszt kell bele. Igy is tokeletes!
A videon a recept konnyen kovetheto es Annuska annyira kedves, latszik, hogy szivbol jon a recept <3
Koszonom szepen!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️