fbpx

Ki kér tükörtojás sütit? Ha szeretnéd lenyűgőzni a vendégeket, a tükörtojás süti klassz választás. A videórecept alapján a készítése lesz bonyolult. A tükörtojás süti, gyakorlatilag egy piskóta, tejpudinggal és barackbefőttel a tetején. Németországban és Ausztriában gyakran találkoztam a spiegeleierkuchen, aminek nem tudtam ellenállni, nekem is el kellett készítenem. Sok helyen készítik úgy, hogy jó sok barackot pakolnak rá össze-vissza, végül is a serpenyőben is össze szoktak nőni. Én szeretem a katonás rendet, de teljesen rád van bízva, hogy készíted el. Akár tortaformában is készítheted.

Teherbíró piskóta készítése

Ehhez a sütihez egy erős teherbírású, zamatos, ízes piskóta kell. A sima vízes piskóta nem bírná el a tejpudingot és a barackokat, ezért az esküvői tortáknál gyakran használt tészta a jó, ami rezzenéstelenül tart.

Vaníliás puding tasakos por nélkül

Ide nem jó, a hagyományos bolti por, mert abban sárga ételfesték is van és a sütinek nem lenne meg a tükörtojás látványa. Az intenzív vaníliás íz miatt  én feláldozom hozzá egy vaníliarúd harmadát. A vágás után nyugodtan tárolhatod a vaníliarudat 4 hétig egy jól záródó üvegben, de felhasználhatod a házi vaníliakivonathoz vagy vaníliás cukorhoz, amikről már korábban készítettem nektek videót, és a linkekre kattintva találtok.

Süti készítése keretben vagy tepsiben?

Na most el lehetne készíteni egy 8 cm magas tepsiben is, de akkor a szélére tuti lefolyik a puding, mert a tepsibe nem szorul be a tészta. Utána a kitálalása is bajosabb, de ha nem akarsz süteménykeretet venni hozzá, akkor készítsd el tepsiben, csak jó szorosan nyomkod bele a kisült tésztát, hogy alul amennyire lehet zárjon.
A kör és a szögletes süteménykeretek nagyon praktikusak, mert méretre lehet húzni és a desszerteket precízen és dekoratívan lehet készíteni veszteség nélkül. Ezekben sütni is lehet, ha alulról szorosan ráhajtogatsz egy sütőpapírt és akkor nem vagy olyan gondban, hogy pont olyan méretű formád nincs, mint amit a recept ír.
Én az Aldiban, Lidlben, Sparban többször láttam már a heti akcióba beválogatva és sok helyen kapható a Tescoma remek minőségű kerete is.

tükörtojás süti recept
tükörtojás süti kitálalása

Vanília por

A neve mellett nagyon csábító volt az ára is, amikor megvettem a vaníliaport, de ízanyaga nem sok volt. Ezért inkább dekorációnak szoktam használni a süteményekhez, pl. itt is ezzel imitálom az őrölt borst.

Jobb az instant zselatin, mint a sima?

Én zselatinból az instant vagy expressz zselatinpor néven kapható készítményeket szoktam venni. Ezeknek a legkönyebb a használata, mert a hideg folyadékhoz adva is kifejtik a hatásukat. Én nyugodtabb vagyok, ha feloldom használat előtt, ezért szoktam 30 másodpercet a mikróban melegíteni. Van, hogy kevés, akkor visszateszem még 30 másodpercre és ezalatt teljesen elolvad.
Ezzel szemben a sima zselatinnak sokkal macerásabb a feloldása és szerintem erőteljesen csont-hús illata is van.

A sima tejszín mit jelent?

Kétféle tejszín van a növényi és az állati. Növényit sosem használok, mert nincs fehérje érzékeny családtagom, barátom, akinek sütni szoktam. Ezért a receptjeimben mindig habtejszínt szoktam használni, amit többnyire tasakos kiszerelésben vásárolok meg.

Tükörtojás süti recept

Előkészítési idő 30 perc
Főzési idő 30 perc
Hűtési idő 3 óra
Elkészítési idő 4 óra
Adag 12 szelet
A tükörtojás süti, gyakorlatilag egy piskóta, tejpudinggal és barackbefőttel a tetején. Németországban és Ausztriában gyakran találkoztam a spiegeleierkuchen, aminek nem tudtam ellenállni, nekem is el kellett készítenem.

Hozzávalók

A tejfölös piskótához:

  • 35 dkg finomliszt (BL55)
  • 1 csomag sütőpor (12 gramm)
  • ¼ teáskanál
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor (15 gramm)
  • 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
  • 1 dl tejföl
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 dl tej

A vaníliás tejpudinghoz:

  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál vaníliás cukor (30 gramm)
  • 10 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 1 dl habtejszín
  • db vaníliarúd

A süti tetejére:

  • 12 db sárgabarack befőtt
  • 1 dl víz
  • ¼ db citrom
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál instant zselatinpor (10 gramm)

Elkészítés 

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és egy 25 x 35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk.
  • A lisztet, a sütőporral és a sóval egy keverőtálba szitáljuk és alaposan elkeverjük. A tojásokat egyesével szétválasztjuk két keverőtálba. A fehérjéket egy kézi robotgéppel, lassú fokozaton habosítani kezdjük. Ha már laza, fehér a hab, 7 dkg cukrot beleszórunk és ezzel verjük kemény habbá.
  • Át is térhetünk a tojások sárgájának kihabosítására ugyanazzal a keverőszárral. Adjuk hozzá a vaníliás és a maradék 13 dkg sima cukrot. Ha már elolvadt a cukor reszeljünk bele 1 teáskanálnyi citromhéjat és kanalazzuk bele a tejfölt. Így habosítsuk tovább.
  • Csorgassuk bele az olajat is, amivel 1-2 percig keverjük. Jöhet bele a szárazalapanyagok és a tej fele, amivel könnyen simára keverhetjük, nem kell félni attól, hogy csomós lesz a tészta. Majd dolgozzuk bele a maradékot is. A tojáshab felével alaposan forgassuk át a tésztát. Majd a másik felét már óvatosabb, széles mozdulatokkal keverjük bele. Így terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük a sütőbe sülni 30 percre sülni. Végezzünk tűpróbát, hogy átsült-e. Ha fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor kivehetjük a megsült tésztát.
  • Amíg hűl folytassuk a pudinggal. Ehhez a lábosba szórjuk a keményítőport, a vaníliás és sima cukrot. Ízesítésnek ebbe is reszelhetünk egy kevés citromot. Folyamatos keverés mellett öntsük fel a tejjel és a tejszínnel is. A vaníliarudat félbehasítjuk és a magokat belekaparjuk a tejbe, plusz az üres rudat is beletesszük. Közepes lángon, gyakran megkeverve addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és dobjuk ki a rudat belőle.
  • A kihűlt tésztát fordítsuk át egy sütőpapírral bélelt nagy deszkára, és vegyük le róla a sütőpapírt. Ha egy magasfalú tepsiben készítjük el, akkor szabjuk bele szorosan az aljába tesszük.
    Ha keretet használunk, akkor húzzuk ki a süti méretére úgy, hogy 1-2 centivel bentebb legyen és szúrjuk ki vele a tésztát, vegyük le a felesleget. Két súlyt állítsunk ellentétesen egymással, hogy a keret szorosan tartson, amíg beleöntjük a pudingot.
  • A pudingot, ha esetleg megbőrösödött kicsit keverjük át és öntsük a tésztára. A befőttet alaposan lecsepegtetjük és egyesével a puding tetejére pakoljuk, egymástól nagyobb távolságot hagyva, hogy szép kockákat tudjunk majd vágni, amiknek a közepén 1-1 barack lesz a tükörtojás sárgája. Ahogy belesüpped kicsit a friss pudingba, nagyon élethű a látvány.
  • A zselatinhoz a vízbe facsarjuk egy negyed citrom levét, beleszórjuk a porcukrot, a zselatinport és elkeverjük. Tegyük a mikroba 30 másodpercre és keverjük simára. Kanalazzuk először a barackokra majd töltsük ki vele a köztes részeket is. Aztán minimum 3 órára irány a hűtő, hogy szépen lehessen szeletelni.
  • Egy meleg konyharuhát szorítsunk a keretre, hogy a pudingos rész leváljon. Óvatosan húzzuk le és emeljük le a keretet. Szeleteljünk belőle csinos kockákat és tálaljuk. Tálalásig tartsuk hűtőben. 4 napig eltartható.
Alapanyag ár: 1500 Ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Német
Kulcsszó: gyümölcsös süti, látványos desszertek, tejpuding, tükörtojás süti

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .