fbpx

A torta piskóta egy klasszikus alaprecept, aminek megvannak a trükkjei, de ha betartod őket, biztosan sikerülni fog neked is. A forró tejes piskóta, szerintem a legszaftosabb, ízesebb, amit eddig kóstoltam, így ezt mutatom meg elsőként nektek is.
Elronthatatlan piskóta recept, ami nem esik össze és nem púposodik fel. Persze megvannak a trükkjei a sikerének, de egyáltalán nem bonyolultak, a piskóta receptvideóban megmutatom az összes praktikát az elkészítéséhez.

Forró tejes torta piskóta

A tészta szaftosságát egy kevés tej és vaj adja, amiket össze kell forrósítani mielőtt a tésztába keverjük őket. Nem kell aggódni, hogy összeesik tőle a piskóta. Először egy kisebb adag tésztához adjuk és a többihez. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy forró legyen mielőtt belekeverjük a kis adagba.

A torta piskóta titka

A siker kulcsa a pontosan kimért alapanyagokban van, így ha pl. M-es vagy XL-es tojást használsz, akkor nem lesz tökéletes a piskóta sem.
Itt nem működik az hogy szemre belekanalazol 6 evőkanál lisztet, mert 1 evőkanál 2 dkg. Az simán lehet 1 és 3 dkg is attól függően, hogy mennyire púpozod meg és a piskóta máris kevésbé lesz jó. Így a tökéletes piskóta készítéshez egy mérleg elengedhetetlen.

torta piskóta elkészítése
torta piskóta recept videóval

Miért nem jön fel a piskóta?

Olvastam olyan sztorikat, hogy a piskóta nem jön fel, ha sütőpapírral béleljük a formát, illetve olyanokat is, hogy ettől esik össze, én ezek közül egyiket sem tapasztaltam még. A piskóta azért nem jön fel, mert kikevertük belőle a levegőt. Ha azt látod, hogy nagyon folyós lett és nem habos, akkor egy evőkanál lisztbe keverj bele egy tasak sütőport és szitád a tésztába. Keverd el és így süssed meg. Nem lesz az igazi, de mentett és szerethető piskóta lesz.

Mitől nem esik össze a piskóta?

Ahhoz hogy a sütés végén ne essen össze még két fontos tényező van.
Az egyik, hogy sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor kiszökik a pára és összeesik a piskóta.
A másik, hogy a sütési idő végén nem szabad egyből kikapni a tortát, hagyni kell 5 percig alkimatizálódni, hogy ne rögtön érkezzen a szárazabb, hidegebb levegőre. Valamint sokat segít az is, ha fejjel lefele hagyjuk kihűlni, így minimálisat sem süllyed ez közben.

Isteni kakaós piskóta

Ugyanúgy elkészítheted ezt a torta piskótát, kakaósan is. A lisztből 3 dkg-ot cserélj le cukrozatlan, holland kakaóporra. Minden más a receptben változatlanul ugyanúgy marad.

egyszerű piskóta recept
Forró tejes, vajas piskóta

Hogyan kell sütőpapírral kibélelni a tortakarikát?

Korábban megígértem, hogy megmutatom nektek, hogyan kell kibélelni a sütőkarikákat, amiknek nincsen alja. Ha állítható tortakarikáról van szó, akkor először állítsuk be a kívánt méretre, majd tegyük egy akkora sütőpapírra, ami körben legalább 4-5 centivel nagyobb. Ragadjuk meg egy szimpatikus helyen a szélét és kezdjük el befele hajtogatni úgy, hogy ahogy haladunk vele körben rászoruljon. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de 1-2 gyakorlás után ráérzel és menni fog. Ezt is ugyanúgy kibélelhetjük körben is sütőpapírral, amit binder kapoccsal a legegyszerűbb rögzíteni.

 Hogyan tároljuk a piskótát?

A kihűlt piskótát fóliába csomagolva a hűtőben 3 napig tarthatod töltés nélkül frissen. Vagy le is fagyaszthatod akár 3 hónapra, de mindenképpen lassan enged fel a hűtőben és ne a konyhapulton.Az a legjobb, ha a töltés előtti napon átteszed a sima hűtőbe. Szaftos és friss piskótád lesz így másnap.



Torta piskóta recept

Előkészítési idő 15 perc
Főzési idő 35 perc
Elkészítési idő 50 perc
Adag 20 cm
Ez a forró tejes, vajas piskóta a kedvencem a tortákhoz, mert mindig szaftos lesz és nem sül hepe-hupásra, így nem megy semmi veszendőbe, csak hogy csinos és szabályos tortát töltsek belőle.

Hozzávalók

  • 2 dkg vaj
  • 30 ml tej (2 evőkanál)
  • 4 db tojás (L-es, 24 dkg)
  • 1 csipet
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 11 dkg porcukor
  • 13 dkg finomliszt (BL55)

Elkészítés 

  • A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajhoz öntjük a tejet és felforrósítjuk.
  • A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már habos erőssebbre állítjuk és a maradék cukorral kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a csúcsot megtartja és nem hajlik vissza.
  • Hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk 2-3 percig amíg kifehéredik. A lisztet több részletben szitáljuk és forgassuk bele alaposan, hogy ne keverjük ki a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne csomók.
  • A tésztából egy adagot vegyünk ki kis keverőtálba és keverjük bele a forró vajas tejet. Így öntsük vissza a tésztához és óvatosan forgassuk bele, hogy szép sima, habos piskótatésztánk legyen.
  • Szedjük az előkészített sütőformába és 2-3 alkalommal az ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek. Egy saslik- vagy hurkapálcát belenyomunk a szélén az aljáig és csigavonalban végighúzzuk befele haladva majd kifele is. Ettől az összes kis buborék szépen eloszlik a tésztában. Így tegyük az előmelegített sütőbe 35 perce sülni.
  • A sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A végén kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki 10 centire az ajtót. Így hagyjuk 5 percig, aztán kiemeljük és háromszor újra az asztalra ejtjük. Majd rátesszük a süteményrácsot és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, hogy fejjel lefele hűljön ki. Ha már hideg kivehetjük a formából. És szépen simán lejön róla a sütőpapír is. Könnyen felvághatjuk két vagy három egyforma lapra.

Magasabb, 5 tojásos piskóta hozzávalói:
2,5 dkg vaj
40 ml tej (4 evőkanál)
5 db tojás (L-es)
1 csipet só
2,5 dkg vaníliás cukor
14 dkg porcukor
16,2 dkg finomliszt (BL55)
A 24 cm-es formához, a 6 tojásos piskóta hozzávalói:
3 dkg vaj
45 ml tej (4,5 evőkanál)
6 db tojás
1 csipet só
3 dkg vaníliás cukor
16 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
A sütési idő 37 percre nő.
Alapanyag ár: 500 ft
Recept kategória: Desszert
Konyha: Magyar
Kulcsszó: forró tejes piskóta, piskóta, torta

Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.

Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamatis, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!

2 hozzászólás

Hozzászólás írása

Recipe Rating




Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .