A torta piskóta egy klasszikus alaprecept, aminek megvannak a trükkjei, de ha betartod őket, biztosan sikerülni fog neked is. A forró tejes piskóta, szerintem a legszaftosabb, ízesebb, amit eddig kóstoltam, így ezt mutatom meg elsőként nektek is.
Elronthatatlan piskóta recept, ami nem esik össze és nem púposodik fel. Persze megvannak a trükkjei a sikerének, de egyáltalán nem bonyolultak, a piskóta receptvideóban megmutatom az összes praktikát az elkészítéséhez.
Forró tejes torta piskóta
A tészta szaftosságát egy kevés tej és vaj adja, amiket össze kell forrósítani mielőtt a tésztába keverjük őket. Nem kell aggódni, hogy összeesik tőle a piskóta. Először egy kisebb adag tésztához adjuk és a többihez. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy forró legyen mielőtt belekeverjük a kis adagba.
A torta piskóta titka
A siker kulcsa a pontosan kimért alapanyagokban van, így ha pl. M-es vagy XL-es tojást használsz, akkor nem lesz tökéletes a piskóta sem.
Itt nem működik az hogy szemre belekanalazol 6 evőkanál lisztet, mert 1 evőkanál 2 dkg. Az simán lehet 1 és 3 dkg is attól függően, hogy mennyire púpozod meg és a piskóta máris kevésbé lesz jó. Így a tökéletes piskóta készítéshez egy mérleg elengedhetetlen.
Miért nem jön fel a piskóta?
Olvastam olyan sztorikat, hogy a piskóta nem jön fel, ha sütőpapírral béleljük a formát, illetve olyanokat is, hogy ettől esik össze, én ezek közül egyiket sem tapasztaltam még. A piskóta azért nem jön fel, mert kikevertük belőle a levegőt. Ha azt látod, hogy nagyon folyós lett és nem habos, akkor egy evőkanál lisztbe keverj bele egy tasak sütőport és szitád a tésztába. Keverd el és így süssed meg. Nem lesz az igazi, de mentett és szerethető piskóta lesz.
Mitől nem esik össze a piskóta?
Ahhoz hogy a sütés végén ne essen össze még két fontos tényező van.
Az egyik, hogy sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor kiszökik a pára és összeesik a piskóta.
A másik, hogy a sütési idő végén nem szabad egyből kikapni a tortát, hagyni kell 5 percig alkimatizálódni, hogy ne rögtön érkezzen a szárazabb, hidegebb levegőre. Valamint sokat segít az is, ha fejjel lefele hagyjuk kihűlni, így minimálisat sem süllyed ez közben.
Isteni kakaós piskóta
Ugyanúgy elkészítheted ezt a torta piskótát, kakaósan is. A lisztből 3 dkg-ot cserélj le cukrozatlan, holland kakaóporra. Minden más a receptben változatlanul ugyanúgy marad.
Hogyan kell sütőpapírral kibélelni a tortakarikát?
Korábban megígértem, hogy megmutatom nektek, hogyan kell kibélelni a sütőkarikákat, amiknek nincsen alja. Ha állítható tortakarikáról van szó, akkor először állítsuk be a kívánt méretre, majd tegyük egy akkora sütőpapírra, ami körben legalább 4-5 centivel nagyobb. Ragadjuk meg egy szimpatikus helyen a szélét és kezdjük el befele hajtogatni úgy, hogy ahogy haladunk vele körben rászoruljon. Elsőre talán nehéznek tűnhet, de 1-2 gyakorlás után ráérzel és menni fog. Ezt is ugyanúgy kibélelhetjük körben is sütőpapírral, amit binder kapoccsal a legegyszerűbb rögzíteni.
Hogyan tároljuk a piskótát?
A kihűlt piskótát fóliába csomagolva a hűtőben 3 napig tarthatod töltés nélkül frissen. Vagy le is fagyaszthatod akár 3 hónapra, de mindenképpen lassan enged fel a hűtőben és ne a konyhapulton.Az a legjobb, ha a töltés előtti napon átteszed a sima hűtőbe. Szaftos és friss piskótád lesz így másnap.
📖 Recept
Torta piskóta recept
Hozzávalók
- 2 dkg teavaj
- 30 ml tej (2 evőkanál)
- 4 db tojás (L-es, 24 dkg)
- 1 csipet só
- 2 dkg vaníliás cukor
- 11 dkg porcukor
- 13 dkg finomliszt (BL55)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajhoz öntjük a tejet és felforrósítjuk.
- A tojásokat egyesével szétválasztjuk. A fehérjéhez szórjuk a sót, vaníliás cukrot és a porcukor felét. Kézi robotgéppel alacsony fokozaton habosítjuk, és ha már habos erőssebbre állítjuk és a maradék cukorral kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a csúcsot megtartja és nem hajlik vissza.
- Hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább habosítjuk 2-3 percig amíg kifehéredik. A lisztet több részletben szitáljuk és forgassuk bele alaposan, hogy ne keverjük ki a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne csomók.
- A tésztából egy adagot vegyünk ki kis keverőtálba és keverjük bele a forró vajas tejet. Így öntsük vissza a tésztához és óvatosan forgassuk bele, hogy szép sima, habos piskótatésztánk legyen.
- Szedjük az előkészített sütőformába és 2-3 alkalommal az ejtsük az asztalra, hogy a nagyobb buborékok feljöjjenek. Egy saslik- vagy hurkapálcát belenyomunk a szélén az aljáig és csigavonalban végighúzzuk befele haladva majd kifele is. Ettől az összes kis buborék szépen eloszlik a tésztában. Így tegyük az előmelegített sütőbe 35 perce sülni.
- A sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A végén kapcsoljuk le a sütőt és nyissuk ki 10 centire az ajtót. Így hagyjuk 5 percig, aztán kiemeljük és háromszor újra az asztalra ejtjük. Majd rátesszük a süteményrácsot és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, hogy fejjel lefele hűljön ki. Ha már hideg kivehetjük a formából. És szépen simán lejön róla a sütőpapír is. Könnyen felvághatjuk két vagy három egyforma lapra.
40 ml tej (4 evőkanál)
5 db tojás (L-es)
1 csipet só
2,5 dkg vaníliás cukor
14 dkg porcukor
16,2 dkg finomliszt (BL55) A 24 cm-es formához, a 6 tojásos piskóta hozzávalói: 3 dkg vaj
45 ml tej (4,5 evőkanál)
6 db tojás
1 csipet só
3 dkg vaníliás cukor
16 dkg porcukor
20 dkg finomliszt A sütési idő 37 percre nő.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
toth imre
szeretek sütni a családnak
Annus
Köszönöm a visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki! Sütni nagyon jó!
Mariann
Szia. Azt szeretném megkezdezni, hogy ha felesben teszek bele cukrot és édesítőt, akkor is sikerülni fog? Vagy cukorbetegnek hogy ajánlanád az édesítést? Nagyon köszönöm!
Annus
Sajnos nem fog sikerülni. Minden más össztevő arányát változtatni kell. Cukorbetegnek is szeretném kikísérletezni a legjobb piskóta receptet, de még nem került sorra.
Ági
Nem voltam soha egy sütis háziasszony, valahogy inkább főzni szerettem mindig. Aztán a párom szülinapjára gondoltam egy merészet, hogy nem rendelek tortát, hanem lesz, ami lesz alapon, sütök én :). Életemben nem sütöttem piskótát, semmilyet, nelhgy tortához valót. De nagy volt bennem az elhatározás, így neki is álltam a te recepted és praktikáid szerint elkészíteni. Hát kérem szépen, olyan finom és tökéletes lett, hogy senki nem hitte el, hogy életemben először próbáltam :)! Málnás-mascarponés krémmel töltöttem és díszítettem, és volt aki elsőre azt kérdezte honnan rendeltem :)! Ez július közepén volt, most állok neki harmadszor az elmúlt 2 hétben, akkora sikere lett! Köszönöm szépen!!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Kinga
Tönkölybuza lisztből is el lehet készíteni?
Annus
Igen, lehet 😊🤗🥰
Nagy Szzilvia
Jk a részletes magyarázar,cés a pontos recept. Meg fogom csinálni a családnak!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Józsa Marianna
Kedves Annuska!
Rendkívül jól elmondottak az elkészítés fázisai, sok apró, igen pontos es fontos gyakorlati "trükkel"! Ilyen apró részleteken múlnak a konyhai sikereink!
Ehhez hasonló "fogasokkal" drága nagymamám es édesanyám tanított sütni - főzni.. Szerencsémre hasznomra vált, családom es szeretteim örömére!
Kiprobalom holnap a piskóta receptjét, nagyon várom, hogy milyen lesz.
Köszönöm mégegyszer a jó okítást.
J. Marianna
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat.
Horváth Éva
Kedves Annuska!
Diótortát szeretnék sütni, de állandóan összeesik a diós piskótám, megsül, de lapos, az unokám így is imádja.
18-as formához ha van egy jó diós recepted, nagyon megköszönném.
Annus
Kedves Éva, az őszi terveimben van diós torta megosztása. Azonban addig is nagyon ajánlom neked a torta piskóta videómat és leírásomat, mert az összeesést ott taglaltam és az elmondott praktikákat alkalmazhatod a diós piskótára ugyanúgy. 😊🤗🥰
Kérlek, ha teheted értékel a receptet az 5 csillag megnyomásával, ezzel segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Maria Barnes
Not only do I receive the BEST recipes with VIDEO from you, I am amazed how much I've LEARNT from your tips and cooking methods. Your optional ingredient quantities depending on YOUR used egg size is WONDERFUL.
IS IT POSSIBLE TO OFFER A ENGLISH TRANSLATION OF THE INGREDIENTS AND WEIGHTS ?.
Thank you for all your expertise. Maria Barnes
Annus
Dear Maria! Thank you so much for your kind feedback on the videos and recipes. I'm sorry, but I don't have time to translate them into multiple languages. I think google translate is pretty trusty and this translation can also be turned on in the captions of the videos in the bottom right corner.
Surka
Szia Annuska!
Nagyon finom lett a piskóta szuper a recept.
Érdeklődnék, hogy változik az alapanyagok mennyisége és sütési ideje nagyobb méretű piskótánál (26-28 cm).
Előre is köszönöm.
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
A recept alatt megadtam a mennyiséget több mérethez is.
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Kökény Éva
Kedves Annuska!
Köszönöm a receptet, nagyon szép és finom lett a piskóta, nem "púpos", nagyon jó ízű, és nem száraz a végeredmény.
Annus
Örülök, hogy bevált 😊🤗🥰 Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Csilli
A legeslegfinomabb és legtökéletesebb piskóta (a kakaós verzió is!!!) amit valaha sütöttem 🙂 Hála és köszönet ezért a receptért is!!!!
Puszillak
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre és kommenteltél, ezzel nagyban segíted a munkámat, hogy legyen lehetőségem további recepteket készíteni!❤️
Róza
Kedves Annuska!
Ez lett az eddigi legszebb piskótám, emeletes tortához készítettem el a receptedet. Sosem sikerült még ilyen egyenes felületű piskót kiszednem a sütőből. Ráadásul finom, puha és tényleg nem száraz. Köszönöm, hogy megosztottad velünk, innentől ez lesz a bevált recept. 😊🥰
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
V.Réka
Életem legjobb torta alapját sütöttem ezzel a recepttel ☺ Imádok sütni, de a piskóta torták mindig mumusok voltak, az évek alatt rengeteg "bombabiztos" receptet kipróbáltam, de az eredmény mindig elmaradt, vagy nem jött fel a tészta kellőképpen, vagy összeesett. Most először gyönyörű, magas, egyenletes tésztát kaptam! Annyi, hogy nekem 160 fokon kevés volt a 35 perc, de valószínűleg ez a sütő miatt van. Annyira örülök, végre megtaláltam a tökéletes receptet!
Annus
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést! 😊🤗🥰 Örülök neki, hogy meglett a tökéletes recepted!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Ibolya
Nagyon jó a videó, és a magyarázat. Viszont lenne olyan kérdésem, hogy nekem sima gázsütőm van, annál is ezek a hőfokok?
Köszönöm szépen előre is aválaszt.
Annus
Kedves Ibolya, köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Igen gázsütővel ilyen alacosnyan kell sütni, hogy lapos maradjon és ne repedjen ki.
Timi
Kedves Annus!
Életem első tortáját sütöttem a piskóta recepteddel. Hibátlan lett formára és ízre is. Nem esett össze, puha és finom. Mostantól csak így készítem a piskótát!
Köszönöm Neked!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálad is 😊🤗🥰
Erika
Kedves Annuska!
Sikerült a legszebb és legfinomabb piskótát sütnöm. Hálás köszönet érte.
Erika
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Ostoros Ágnes
Annuskám! Kipróbáltam. Végre sütöttem egy "tökéletes" piskótát. Köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
K. Kriszti
Kedves Annuska!
Örülök, hogy Rád találtam! Szuper receptek, részletes leírás! A pistókát többször elkészítettem, mindig tökéletes volt!
Köszönöm szépen! További sok sikert kívánok!🙂
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Lea
😋
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰
Évi
Kedves Annus !
Ha csak tortagyűrűm van (aminek nincs alja ), ott hogyan oldom meg az asztalhoz ejtést, hogy ne folyjon ki a tészta? A gyűrű köré hajtogatott sütőpapír kibírja ?
Annus
Kedves Évi, ilyenkor el kell hagyni a csapkodást. Nem lesz rossz úgy sem.
Bagoly Adel
Kedves Anna!
Szeretnem kerdezni hogy egy L -es tolyas 60gr/darab? Mivel Svedbe nincs kiirva a dobozra.igy gondoltam lemerem.Vagy akkor igy kerdezem hogy a 24-es formahoz hany gram tojas kell?Elöre is köszönöm./adel
Annus
Szia, az L-es 55 gramm, ami felütve héj nélkül értendő.
Barbara
Kedves Anna,
Nagyon figyelmesen követtem a receptet.
A piskóta nem jött fel, csak egy kicsit, így sűrű, nehéz piskóta lett belőle, lapos is.
Nem tudom miért. Talán sütőport is kellett volna beletennem ?
De mindenki másnak sikerült úgy látom.
Azért tetszik amit csinálsz.
Üdvözöl: Barbara
Annus
Sütőpor semmiképpen sem kell bele. Érdemes újra megnézni a videót, elolvasni a leírást és rájönni, hogy mi az, amit esetleg lecseréltél, kifelejtettél, nem kevertél elég ideig vagy esetleg tovább keverted, mint kellett volna és akkor neked is sikerülni fog legközelebb 😊
Varga Győzőné
Kedves Anna ! Nagyon köszönöm a receptet , végre sikerült piskótát sütnöm !!
Annus
Köszönöm szépen a visszajelzést! 😊🤗🥰 Rendkívül örülök neki!
Nagyon köszönöm, hogy 5 csillagot adtál a receptre, ezzel nagyban segíted a munkámat és további receptek születését!❤️
Marietta
Szia Annuska!
Előszöris szeretném megköszönni a receptet. Még soha nem sikerült piskótát sütnöm. Szeretném megcsinálni az 5 tojásos változatot, annál is 37 percre nő a sütési idő?
Elnézést, hogy mások kérdésénél is feltettem a kérdésem, nem tudom, hogy miért, de egyfolytában azt az opciót ajánlottá fel.
Nagyon szépen köszönöm!
Annus
Kedves Marietta, inkább 45-55 perc a sütési idő. 😊🤗🥰
Brutovsky Erzsebet
Kedves Annuskám, le vagyok nyűgözve, amióta a youtube csatornán figyelemmel kisérem a videókat, ahol sok jó konyhai trükkel segitesz nekem mindig szenzaciósabb süteményeket késziteni. Most éppen a 4 tojásos piskóta torta sül és remek a kinézete. Szépen lassan és egyenletesen emelkedik. Mindent pontról pontra betartottam, csak a csipeszeket elfelejtettem levenni a tortaformáról... Köszönöm neked a sok jó receptet és az útmutatásokat, hogy én is tökéleteset alkothatok. Tisztelettel Erzsébet Szlovákiából
Annus
Kedves Erzsébet! Köszönöm szépen a visszajelzést. Nagyon örülök neki, hogy sikere van nálatok is 😊🤗🥰
NZsuzsa
Egyszerűen szuper!
Annus
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik 😊🤗🥰
Frida
Egész életemben kínlódtam a sütéssel,egyetlen egyszer sem sikerült tortát összehoznom,olyan boldog vagyok,hogy megtaláltam ezt a weboldalt!!!!!🌹🌹 Köszönöm!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Ildikó
Kedves Annuskàm! Megsütöttem a piskótàt! Nagyon finom, könnyű szülinapi torta lett. Teljesen olyan volt, mintha cukràszdàban vettem volna!!! Alig győztem bezsebelni a dícsèreteket!!! Mostantól csak így kèszítem a tortàkat!!! Köszönöm a receptet!!!
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰
Gyarmati-Kocsis Andrea
Most van a sütőben!!!!!!!! Remélem jól sikerül! Nagyon, nagyon köszönöm a receptet. 😊
Annus
Örülök, hogy kipróbálod 😊🤗🥰