Ez a török lencseleves nagy kedvencem, mert kevés alapanyagból készül el frappánsan egy tápláló és finom étel. A hozzá sütött kenyér, természetesen csak egy bónusz, ami attól lusta, hogy nem kell különösebben formázni. A tepsiben kel meg és elég csak formára húzkodni, nem kell nyújtani se feltétlenül.
📖 Recept
Török lencseleves, lusta török lepénykenyérrel
Hozzávalók
A török lencseleveshez:
- 20 dkg vöröslencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db vöröshagyma (közepes)
- 2 db fokhagymagerezd
- 1 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 liter alaplé (vagy víz+leveskocka)
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
- 1 teáskanál fodormenta (opcionális)
A török lepénykenyérhez:
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 7 gramm porélesztő (vagy 2 dkg friss)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 3,2 dl meleg víz
- 2 evőkanál olívaolaj (+ a tepsihez)
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál fekete hagymamag (Nigella seed vagy fekete kömény néven is kapható)
Elkészítés
A lencse leves elkészítése:
- Ha időnk engedi a lencsét szórjuk egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át. Majd bő vízbe áztassuk egy órán át, így kevésbé lesz puffasztó hatása. Ha 30 percen belül enni szeretnénk, akkor csak alaposan mossuk meg lencsét.
- Egy közepes méretű lábosban felhevítjük az olívaolajat. Közben meghámozzuk és finomra aprítjuk a hagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát az olajon pár perc alatt üvegesre dinszteljük. Addig a répát és a burgonyát is meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk.
- A megpárolt hagymára szórjuk a fokhagymát és belekanalazzuk a paradicsomot. Kevergetve pirítsuk 2-3 percig amíg a fokhagyma és a paradicsom édesen illatozni kezd. Szórjuk hozzá a leöblített, lecsöpögött lencsét, a répát, a burgonyát és öntsük fel az alaplével. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és mentával. Lefedve közepes lángon főzzük 20-25 percig, amíg megpuhul a lencse és a zöldségek. Ekkor vegyük le és botmixerrel dolgozzuk teljesen simára. Tálaljuk török kenyérrel.
A lusta török lepénykenyér elkészítése:
- A liszteket élesztőt, sót és a cukrot szitáljuk egy keverőtálba és keverjük össze. Öntsük hozzá a vizet, olívaolajat és dagasszuk simára 6-8 percig.
- Egy nagy méretű 30x40 cm-es tepsit alaposan olajozzunk ki és terítsük bele a tésztát. Ekkor még nem tölti ki, de ez nem baj. Kenjük meg a tetejét is olajjal, fóliázzuk le és hagyjuk 1 órát kelni.
- Olajozzuk be a kezünket és a megkelt tésztát húzzuk szét a tepsiben, hogy vékonyan teljesen kitöltse. Ügyeljünk rá, hogy a tészta alul és felül is olajos legyen, hogy sütés közben ne tapadjon majd bele. Az ujjainkkal nyomkodjuk be, mint egy foccaciat és szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal és fekete hagymamaggal.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és a tésztát újra lefóliázva hagyjuk még 30 percig kelni. Majd kb 30-40 perc alatt süssük készre. Tálaljuk a levessel.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?