Idén teljesen beszippantott a sok, finom tökös étel és nem csak zsemlét, levest és főételeket készítek vele, hanem sütiket is. Például ez a tökös keksz egy szuper darab. Zöldség van a csokis kekszben! Milyen menő már? Na jó, a viccet félretéve, a tök különleges, enyhén karamelles ízt ad a tésztának. Nekem mindig marad egy kis darab sült tököm, így került sor erre a receptre is, de ha valaki olyan szerencsés, hogy sosem süt belőle többet, mint amennyi elfogy az álljon vissza a start mezőre.
Szerintem tízóraira vagy délutáni kávé mellé is tökéletes, lelkiismeretet is nyugtató választás.
📖 Recept
Tökös - csokis keksz
Hozzávalók
- 11 dkg sült sütőtök
- 14 dkg puha vaj
- 10 dkg barna cukor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 21 dkg finomliszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 5+3 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)
Elkészítés
- Ha van maradék sült sütőtökünk, akkor mérjünk ki belőle 11 dkg-ot a keksz tésztájához. Ha nincs, akkor egy negyed sütőtök magjait vágjuk ki és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük puhára és hagyjuk kihűlni.
- A tököt villával törjük finomra és keverjük bele a vajat. Belevegyítjük a cukrot, szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és a sót is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát majd a tökös keverékbe szitáljuk és egy spatulával összedolgozzuk. Végül beledolgozzuk az 5 dkg csokoládét is.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsire sütőpapírt terítünk. A tésztából kis golf labdányi gombócokat csípünk ki és a tepsire sorakoztatjuk. Kicsit lelapítjuk korong alakúra őket és a maradék 3 dkg csokit rápakoljuk és mehetnek is sülni 10-12 percre. A sütőből kiemeljük és rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban 3 hétig eltartható.
Tipp:
1. Ezt a tésztát jó előre el lehet készíteni. A hűtőben akár 5 napot is állhat sütés előtt. Vagy a mélyhűtőben akár fél évet is. Éles késsel fagyosan is szeletelhetjük és süthetjük is rögtön. Nem kell megvárni, hogy kiengedjen. 2. A fűszerek elhagyhatóak, egyszerűsíthetőek és cserélhetők is a tésztában. Pl. nagyon finom kardamommal és vaníliával készítve is. Vagy csak fahéjjal. 3. Ha 4:1 édesítővel szeretnénk elkészíteni, akkor a összesen 5 dkg-ot tegyünk a tésztába. 4. A finomliszt helyett készíthetjük világos rozsliszttel is a tésztát. 5. A vaj fele helyett használhatunk olajat is, de akkor formázás előtt tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára hűlni.Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?