A tócsni és a lapcsánka a leggyakoribb neve ennek a közkedvelt finomságnak, de még nagyon sok néven ismerik. Pl.: macok, borzaska, cicedli, görhöny, harula, cicege krumpliprósza. Készítsd el a legfinomabbat, amit eddig valaha ettél. Gyors, egyszerű és ezzel a pontos recepttel elronthatatlan.
A tócsni fűszerezése
A massza fűszerezése nagyon sokféle lehet. Sokan tesznek bele majorannát, fokhagymát és őrölt borsot is. Nálam a petrus az, ami nem hiányozhat belőle. Néha fokhagymát is nyomok bele, de jobban szeretem a végén a tejfölt fűszerezni vele.
A lapcsánka mérete
A lapcsánka mérete és vastagsága egyéni preferencia. A mi családunk a kisebb adagokat szereti vékonyan elterítve, így ropogósra tud sülni. De van, aki dupla ilyen nagyokat szeret sütni, jó vastagon, és akkor finom puha marad a közepe.
📖 Recept
Tócsni, lapcsánka recept
Hozzávalók
A tócsnihoz:
- 10 dkg finomliszt (BL55)
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 50 dkg hámozott burgonya (kb. 62 dkg hámozatlanul)
- 1 teáskanál só
- ¼ csokor petrezselyem
- 2 dl étolaj
A tálaláshoz:
- 2 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
- 1 db fokhagymagerezd
- ¼ csokor petrezselyem
Elkészítés
- A lisztet szórjuk egy keverőtálba, majd két tojást egyesével hozzáütünk. A tejet apránként adagolva egy habverővel csomómentesre keverjük a tésztát.
- A burgonyákat hámozzuk meg és reszeljük durvára. Csavarjuk ki a felesleges nedvességet belőle és így adjuk a bekevert tésztához. A petrezselymet aprítsuk fel és szórjuk a krumplira. Végül egy teáskanál sóval fűszerezzük és alaposan keverjük össze.
- Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel közepes erős hőre. Amikor már forró öntsük bele az olajat. Egy evőkanálnyi tésztát kanalazzunk bele és csinosan terítsük el. Süssük kb. 2 perc alatt aranybarnára. Majd fordítsuk át és a másik oldalát is süssük 2 perc alatt készre. Egyesével emeljük ki egy tányérra. Jöhet a többi kisütése is. Tálaljuk friss petrussal, tejföllel és reszelt sajttal.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Gyöngyi
Nálunk a tócsni neve berét.
Annus
Köszönöm a választ! 😊🤗🥰