Nálunk a kiflik közül egyértelműen ez a sztár, mert a tésztája semmihez nem foghatóan lágy és foszlós. Egyszerűen nem lehet ellenállni neki. Fejenként 2 db-ot mindenképpen érdemes számolni.
Kelttészta alap tudnivalók
- Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük.
- Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
- A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen.
- Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
- Ha nem szeretnél porélesztőt használni, akkor első lépésként, a receptben megadott langyos tejben oldódásig keverd a friss élesztőt és hagyd felfutni, mielőtt a tésztához adod. (Akkor, amikor a tejet bele kell önteni.)
Kelttészta ujjteszt
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
📖 Recept
Tejszínes kifli recept
Hozzávalók
- 24 dkg kenyérliszt (BL80)
- 24 dkg finomliszt (BL55)
- 1 evőkanál porcukor
- 8 gramm porélesztő (vagy 3 dkg friss élesztő)
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 dl habtejszín
- 2 dl víz (langyos)
- 3 dkg teavaj (puha)
Elkészítés
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejszínt langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk be az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet először a tejszín majd a víz is. Ha már kicsit összeállt, akkor dagasszuk hozzá a vajat is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg ruganyos és feszes lesz és nem ragad már a tálhoz. Hintsük meg liszttel és kelesszük 1 órát letakarva.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és formázzunk belőle egy korongot. Vágjuk ketté, alakítsuk gombóccá és negyedeljük őket. Így kapunk 8 háromszöget. Ezeket egyesével nyújtsuk vékonyra és szorosan tekerjük fel a szélesebb oldalától indulva. A végén a csücsök alulra kerüljön és így emeljük a tepsire. A maradék hetet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni és tegyük a sütőbe 20-25 percig sülni, amíg szép színe lesz.
- Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.
- Természetesen le lehet kenni sütés előtt tejjel vagy tojással. Szórni sóval, köménnyel, más fűszerekkel, ez mind ízlés dolga. Mi szeretjük ilyen egyszerűen.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Edina
Nagyon finom, ma sütöttem meg először de biztos nem utoljára!
Annus
Jaj, de örülök neki 😊 Köszönöm szépen a visszajelzést.
Balog Adrienn
Szia!Sokszor elkészítettem már a kiflit!Isteni!Nagyon szereti a családom!Sőt az isteni foszlós kalácsot is!Nagyon köszönöm a recepteket.
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰