Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tejszínes kifli ◾ HÁZIAS, KÖNNYŰ, MENNYEI

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Nálunk a kiflik közül egyértelműen ez a sztár, mert a tésztája semmihez nem foghatóan lágy és foszlós. Egyszerűen nem lehet ellenállni neki. Fejenként 2 db-ot mindenképpen érdemes számolni.

Hozzávalók 8 db kiflihez:

24 dkg kenyérliszt
24 dkg finomliszt + a formázáshoz
1 evőkanál porcukor
8 gr porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1,5 teáskanál só
1,5 dl tejszín
2 dl langyos víz
3 dkg puha vaj

1. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a liszteket a porcukorral és az élesztővel. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a tejszínt langyosítsuk meg a cukorral, morzsoljuk be az élesztőt és 5 perc állás után keverjük a lisztekhez.) Vegyítsük bele a sót is, és jöhet először a tejszín majd a víz is. Ha már kicsit összeállt, akkor dagasszuk hozzá a vajat is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg ruganyos és feszes lesz és nem ragad már a tálhoz. Hintsük meg liszttel és kelesszük 1 órát letakarva.

2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és formázzunk belőle egy korongot. Vágjuk ketté, alakítsuk gombóccá és negyedeljük őket. Így kapunk 8 háromszöget. Ezeket egyesével nyújtsuk vékonyra és szorosan tekerjük fel a szélesebb oldalától indulva. A végén a csücsök alulra kerüljön és így emeljük a tepsire. A maradék hetet is formázzuk meg. Hagyjuk 20 percig kelni és tegyük a sütőbe 20-25 percig sülni, amíg szép színe lesz.

Tipp:
1. Ha délután 5 után készíted el, akkor a megformázás után lefóliázva mehet a hűtőbe és reggel lehet is sütni. Én a leggyakrabban így készítem és akkor megvan a friss, finom reggeli. A hűtőben minimum 8 óra kell a tésztának, és maximum 15 órát lehet ott sütés előtt. Erre figyelj időzítésnél.
2. Természetesen le lehet kenni sütés előtt tejjel vagy tojással. Szórni sóval, köménnyel, más fűszerekkel, ez mind ízlés dolga. Mi szeretjük ilyen egyszerűen.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..